Кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година, ще бъде показан на фестивалното изложение в Бургас. Въпреки, че е на цели 55 години, автомобилът и до днес впечатлява с изключително луксозното си изпълнение. Оборудването му е изцяло запазено, включително с посудата в него. Кемперът е с бензинов двигател на "Мерцедес", отоплението е с дизелова печка, а осветлението - с газени лампи. Има баня, тоалетна, както и кухня с хладилник и газови котлони. 
Занимавам се професионално с кемпери от 16 години и винаги съм мечтал да притежавам ретро експонат. Купих кемпера преди четири години в оригиналния му вид, в движение, както е и до днес. Автомобилът се съхранява на закрито, за да се запази блясъкът и автентичността му, разказа за БТА собственикът на ретро возилото Антон Димчев. 
"Къщата на колела" има баня, тоалетна, хладилник, два газови котлона за приготвяне на храна, резервоар за вода, две двойки саперета, които се преобразуват на спални, място за съхранение на багаж. Запазени в оригиналния им вид са и бурканчета със сушени подправки с вече от десетки години изминал срок на годност. 
За историята на ретро кемпера Димчев разказа, че е произведен в семейна работилница в Швейцария. Останал е една-единствена бройка, тъй като производството е било икономически неизгодно за създателите му. Закупен е от известен швейцарец, любител на пътешествията и преживяванията на открито. Той го е използвал до 1984 година. Кемперът е бил оставен в дилърски шоурум в Швейцария с цялата посуда в кухнята и дори лични тоалетни принадлежности. 
Запазен е така и до днес, с оригинален интериор и оборудване, като жива картинка от миналия век. Има всичко необходимо за една прекрасна почивка на четиричленно семейство, каза за БТА собственикът на ретровозилото. С него Димчев ще се включи в изложението на кемпери и каравани Explore Burgas на 27 и 28 април в района на Морска гара. 
Експерти смятат, че за да бъде един автомобил ретро, той трябва да е на над 30 години, да е възстановен или запазен максимално до оригиналния си вид. 
Неописуема е емоцията да имаш нещо уникално на колела, така определи Димчев усещането да притежаваш ретро автомобил. Плаща се годишен данък, застраховка, осигурява се подходящо помещение, така че удоволствието не излиза по-скъпо отколкото поддръжката на обикновена лека кола, каза той. 
Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването и къмпинг културата, както в Западна, така и Източна Европа. Всички знаем за полските каравани, които идваха по българските къмпинги по времето на соца. В последните години, особено след ковид кризата, развитието на бизнеса и туризма с кемпери и каравани бележи големи ръстове, заяви Димчев, който е и собственик на компания, която проправя път на кемпер изживяването в България от над 15 години.
На изложението освен, че посетителите ще се докоснат до миналото, също така ще надникат и в бъдещето и ще могат да се запознаят с последните тенденции от няколко световни кемпер бранда, посочиха за БТА организаторите на Explore Burgas. Ще има изложители също на палатки, офроуд автомобили, оборудване и аксесоари за водни спортове и занимания за свободното време.