На 26 април 1937 г. в Испания е разрушен баският град Герника. Германската авиация бомбардира и разрушава града по време на Гражданската война в Испания (17 юли 1936-26 януари 1939). Загиват над 1650 души. Събитието има широк международен отзвук, а испанският художник Пабло Пикасо създава платното „Герника”, представено на Световното изложение в Париж през същата година, за да привлече вниманието на международната общност към войната в Испания.
Шейсет години след нападението – на 27 април 1997 г., в специалното послание на президента на Германия Роман Херцог, се признава вината на страната за бомбардировката над Герника. 
БТА информира в своя „Български бюлетин” за събитията в Испания и за международния отзвук:
Мадрид, 28 април 1937 г. /Хавас/ Вчера след пладне председателят на бискайското правителство г-н Агуире заяви: „Бунтовническите аероплани бомбардираха Герника, като опожариха тоя град, толкова зачитан от бискайците. Бунтовниците поискаха да ни засегнат в онова, което обичаме най-много. Ние не можем да скриваме сериозността на момента, но победата няма да бъде никога на страната на нападателя. Неприятелят напредва много в нашата територия, но ще бъде отблъснат”.
***
Севиля, 28 април 1937 г. /Хавас/ В една реч генерал Куейло де Ляно съобщи, че националистическото настъпление на бискайския фронт продължава. (…) Говорейки за опожаряването на Герника, най-забележителният град на бискайската област, генералът заяви, че правителствените войски сами са го опожарили, а не националистическите аероплани.
***
Париж, 28 април 1937 г. /Хавас/ Вниманието на печата е отправено върху събитията в Испания и пребиваването на г-н Гьоринг в Рим. „Йовр” пише: „Разговорът на г-н Гьоринг с г-н Мусолини се е отнасял главно до испанските работи. Двамата събеседници решили да поддържат генерал Франко върху международната дипломатическа шахматна дъска много по-енергично и по различни начини. Най-напред, като се създадат многобройни инциденти с тъй наречените нарушения на ненамесата, които трябвало да бъдат отбелязани от страна на Франция и Великобритания, после чрез печатна кампания и най-сетне чрез постигането на едно колкото е възможно по-скорошно посредничество.”
***
Лондон, 28 април 1937 г. /Хавас/ Парламентарните среди изказват възмущението си от нападението на националистите срещу Герника. Признава се, че г-н Идън (Антъни Идън - министър на външните работи на Британската империя - бел. ред.) е изложил пред парламента становището на британското правителство по тоя повод и че сега трябва да му се предостави необходимото време, за да намери начините за избягване повтарянето на такива събития. Обаче, няколко депутати от левицата, припомняйки, че надзорът се упражнява само по суша и по море, изказват безпокойството си относно значението на едно въздушно нападение, като нападението, извършено над Герника. (...)
***
Берлин, 29 април 1937 г. /ГТА/ Вестниците протестират енергично против съобщенията, разпространени в някои чужди вестници относно бомбардирането на Герника, което било извършено уж от германски аероплани.„Фьолкишер Беобахтер” пише: „Още веднъж се разкриват ясно лъжите и подлостта на болшевишката пропаганда. Обаче, онова, което е най-печално, е, че голяма част от световния печат е дал подкрепата си на едни толкова безочливи маневри.” „Берлинер Бьорзен Цайтунг” пише: „Кампанията на лъжи, която британските левичарски вестници са предприели не само срещу генерал Франко, но и направо срещу Германия, в момента, когато британската търговска флота и британските военни параходи подпомагат открито бискайските болшевици, не е нищо друго освен една маневра за диверсия”.
***
Сан Себастиан, 29 април 1937 г. /ГТА/ Днес след пладне националистическите войски превзеха града Герника. (...)
***
Лондон, 29 април 1937 г. /Хавас/ Йоркският архиепископ издаде тази вечер едно послание, в което „осъжда в името на човечността военните методи като тези, приложени при разрушаването на Герника.”(...)
***
Билбао, 29 април 1937 г. /Ройтер/ (...) В един апел, отправен към цивилизования свят, бискайското правителство кани всички онези, които търсят истината и справедливостта, да дойдат на самото място и се уверят за извършеното в Герника.
***
Лондон, 29 април 1937 г. /Хавас/ Тази вечер в Камарата на лордовете станаха кратки разисквания, предизвикани от консерватора лорд Сесил, по въпроса за бомбардирането на Герника. Лорд Сесил изказа възмущението си от разрушаването на този град, който няма голяма военна стойност, в деня, когато гражданското население се е намирало събрано на пазара. Лорд Сесил добави: „Въпросът, по който бих искал да бъда осведомен, е дали правителството има представа за пряката отговорност от това бомбардиране. Генерал Франко, който неотдавна се обяви за водач на тази част в Испания, отхвърля подобна отговорност, ако може да се вярва на вестниците. Генерал Мола не я отхвърли, но не знам дали я е носел. Бих желал да зная какво е становището на чуждите народи”.Отговаряйки от името на правителството, лорд Плимут заяви, че не е в състояние да каже кои са пряко отговорните за тази бомбардировка и какви аероплани са били употребени.Спорът се приключи след намесата на уинчестърския архиепископ, който настоява за необходимостта от един протест срещу този акт, който „ако обнародваните сведения са точни, е едно страшно престъпление срещу законите на цивилизацията”.
***
Дуранго, 30 април 1937 г. /Хавас/ При завземането на Герника, републиканският гарнизон се оттегли без никаква съпротива. Градът след пожара, който го унищожи, представлява една развалина. (…)
***
Париж, 30 април 1937 г. /Хавас/ Г-н Делбос направи пред сенатската комисия за външните работи изложение по политическото положение в Европа (…)Отговаряйки на някои въпроси по събитията в Испания, г-н Делбос каза, че френското правителство е решило да предложи една анкета относно обстоятелствата, при които е извършено разрушаването на Герника. (…)
***
Лондон, 4 май 1937 г. /ГТА/ В отговор на няколко запитвания в Камарата на общините, г-н Идън заяви, че е поискал от британския посланик и от британския консул в Билбао сведения за разрушаването на Герника. Обаче, правителството не е в състояние да направи декларация по тоя повод, понеже не разполага още с тия сведения. (…)
***
Лондон, 5 май 1937 г. /Хавас/ Испанският посланик връчи днес след пладне на г-н Идън една нота на г-н дел Вайо, министър на външните работи от правителството във Валенсия, с която се иска да бъде предложено на Комитета за ненамесата да започне международна анкета върху разрушаването на Герника.
***
В бюлетина “Преглед на чуждия печат” БТА публикува едно съобщение в германския печат относно разискванията в британския парламент за Герника:
Камарата на общините за инцидента „Герника”
„Дойче дипломатиш-политише кореспонденц” (7 май 1937 г.) пише: В своето вчерашно заседание английският парламент се занима изчерпателно с положението в Испания и особено с така наречения инцидент “Герника”. Като че ли от опожаряването на тоя град досега не се изясни истината по лъжливата кампания на червените и не се установи, че опожаряването е извършено от войските на последните. Въпреки това, ораторите на левите, дори Лойд Джордж, едностранно и с очевидно пристрастие си послужиха с фалшивите съобщения.
За съжаление, и г-н Идън, в своето изложение, повече или по-малко изхождаше от същите тълкувания, с които ораторите на левите си послужиха в своята „кампания на възмущение”. Наистина, той неколкократно повтори, че „не желае да поставя никого на подсъдимата скамейка”, че „не иска да обвинява никоя страна” и че най-последното, което някой би направил в Англия, би било използването на това трагично събитие за недостойни политически цели. Но това негово уверение, вследствие на изричното му заявление, че желае тоя въпрос да занимае не само Камарата, а и един по-широк кръг, не се подчерта сполучливо. Защото никой не може да не види, че г-н Идън се ограничи преди всичко да вземе под внимание и да прецени съобщенията на червените, без да каже каквото и да било за изобилните и нечовешки жестокости и разрушения на червените.
Схващането на г-н Идън, че съкрушителните последици на въздушното бомбардиране трябва да бъдат избягвани в бъдеще, е в унисон със схващането на Германия. Още преди две години Хитлер посочи ужасите на модерната война за цивилното население и предложи хуманизирането на войната. Тогава на това предложение не се обърна внимание, защото редица държави, имащи военно превъзходство и притежаващи мощни въздушни сили, не желаеха да се откажат от това свое превъзходство. Сигурно не Германия е виновна, че едва днес си спомнят за тогавашния германски почин.
***
В „Български бюлетин” БТА съобщава за разискванията в Съвета на Обществото на народите:
Женева, 27 май 1937 г. /Хавас/ Утре, в 17:00 ч. Съветът на ОН (Обществото на народите - бел. ред.) ще изслуша изложението на г-н дел Вайо върху испанските събития. В средите на испанската делегация се твърди, че правителството във Валенсия изработва едно приложение към своята „Бяла книга” по намесата на Германия в бискайската област. /БТА/
***
Женева, 28 май 1937 г. /Хавас/ Съветът на ОН започна днес след пладне важните разисквания върху испанските работи.
Г-н Алварес дел Вайо взе пръв думата. Той припомни постъпките на испанското правителство през декември миналата година и добави, че след това намесата на Германия и Италия се е засилила. Той каза, че в Испания са нахлули 70 000 – 80 000 италианци. Той добави, че правителството му е обнародвало една Бяла книга, в която се доказва: 1. присъствието в Испания на италиански войскови части; 2. че тия части се държат като окупационна армия; 3. съществуването на службите, установени на испанска земя, като в завладяна страна; 4. дейното участие в тая намеса на най-видните лица в Италия. Г-н дел Вайо се пита дали ОН е казало думата си по „това нахлуване в една държава, член на ОН, от друга държава, обвързана от задълженията на пакта.” Г-н дел Вайо каза, че във всеобщото неодобрение, предизвикано от събитията в Герника, се вижда едно предупреждение, което Съветът не би могъл да пренебрегне. (...)
***
Шейсет години след нападението над Герника, Германия признава своята вина за бомбардировката. За събитията БТА съобщава в своята емисия “Международна информация”:
Преди 60 години бе бомбардирана Герника
Мадрид, 26 април 1997 г. /БТА/ В баското градче Герника днес се състоя възпоменателна церемония по случай 60-годишнината от бомбардировката, извършена по време на испанската гражданска война от германската авиация.
Герника, мястото на парламента на провинция Биская и на известния дъб, символизиращ традиционните права на баските, бе срината на 26 април 1937 г. от „легиона Кондор” на хитлеристката авиация, дошъл в подкрепа на бунтовниците на генерал Франко срещу републиканците. Близо две хиляди мирни граждани загинаха. Франкисткият режим винаги е отричал, че е бил подбудител за тази трагедия и дори е обвинявал републиканците, че сами са разрушили Герника преди да отстъпят пред франкистите.Днес кметът на Герника Едуардо Валиехо настоя да се сложи край на тази „голяма лъжа, разпространявана от Франко” за трагедията. Днешната годишнина е добър повод веднъж завинаги да погребем тази лъжа, заяви Едуардо Валиехо. (...)      ***
Геринка, 27 април 1997 г. /БТА/ Германия призна вината на своите пилоти, бомбардирали и разрушили испанския град Герника преди 60 години, но не се извини за първата в Европа бомбардировка срещу цивилни, предаде Ройтер. На церемония днес в Герника по случай годишнината от въздушното нападение на германски самолети в помощ на генерал Франсиско Франко на 26 април 1937 г., германският посланик в Испания Хенинг Вегенер прочете послание от президента Роман Херцог. „На 26 април 1937 г. Герника падна жертва на въздушно нападение на формирования от легиона „Кондор”. То превърна града в символ на безмилостна война срещу беззащитно население”, се казва в посланието. „Денят на Герника и страданието, стоящо зад това име, са част от колективната памет на нашите народи”, отбелязва Херцог.