Община Смолян ще организира допитване до жителите на общината по въпроса дали да се създаде общинско дружество, което да извършва дейностите по чистотата, сметосъбирането, сметоизвозването и депонирането на отпадъците. Това съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов на днешното заседание на Общинския съвет.
Изявленията на кмета са по повод отправени питания от общински съветници от групите „Нашият Смолян“ и ПП – ДБ относно необходимостта от функциониране на подобно дружество. Община Смолян губи около 1 млн. лв. годишно от това, че възлага тези дейности на фирма, посочи Стефан Сабрутев, председател на групата съветници от „Нашият Смолян“.
Според съветници от „Нашият Смолян“ и ПП – ДБ провеждането на допитване е излишно, след като е ясно, че е неефективно сегашното обслужване на дейностите по чистотата от фирмата, с която е сключен договорът. При възлагането на тези дейности от общинско дружество, качеството на услугата ще се подобри и ще се спестят средства на данъкоплатците, категорични са общинари от „Нашият Смолян“ и ПП-ДБ. Идеята за създаване на общинско дружество по чистотата бе предложена в предизборната кампания на „Нашият Смолян“. Емил Келешев, съветник от ПП – ДБ, предложи средства от събраните отчисления и обезпечения по Закона за управление на отпадъците, да бъдат използвани за закупуване на техника, така че в рамките на 3 години общината да оборудва новото дружество. Обструкциите срещу фирмата, която има договор за дейностите по чистотата, бяха допълнени от получени сигнали от жители на села в общината, че сметосъбирането не се извършва по одобрения график.
Кметът Николай Мелемов заяви, че решението дали да се върне практиката общината да извършва дейностите по чистотата, ще се приема след допитване до гражданите, най-вероятно чрез социологическо проучване.