Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“ (ОДФ) организира и подкрепи финансово благотворително фолклорно събитие за четири читалища от Община Сливен. Това съобщи в интервю за БТА Дора Куршумова, модератор на събитието от ОДФ.
Събраните средства са за подпомагане дейността и условията за репетиции и изява на съставите от Народно читалище "Христо Ботев 1936" - с. Бяла, НЧ „ Дружба 1993“, гр. Сливен, НЧ "Слънце -1928" с. Гавраилово и НЧ „Пробуда-1938“ с. Панаретовци. Беленското читалище ще използва парите за носии на детския танцов състав, Сливенското - за цървули, читалището в с. Гавраилово - за обзавеждане на салон за репетиции, а в Панаретовци ще вложат средствата за нов ламинат и огледала на зала за репетиции.
"Част от средствата бяха набрани чрез благотворителен базар, продължение на инициативата на ОДФ „Вкусното пътешествие в Сливенско“, разказа Куршумова. Няколко вида сладки и солени баници, козунаци и курабии, сочна баклава и др. бяха продадени за минути. Томбола събра значителна сума за каузите на читалищата. Съставите изпълниха местни хора и показаха как се пази танцовото фолклорно богатство на селата от Сливенския регион и как се приобщават към тази дейност младите хора."
Общо събраната сума е 2 150 лв.
"Нашата организация, освен с организирането на събитието, подпомогна и финансово с разходите за кетъринг, както и с дарения на наши издания за кулинарното наследство на Сливенския край за базара, посочи Дора Куршумова и добави: Това събитие е нагледен пример, как местните общности могат сами да финансират свои малки проекти."