На своето заседание днес Общинският съвет във Варна въведе ограничения за скоростта на движение на електрическите тротинетки. Те вече ще могат да се движат с максимум 25 километра в час.
Няма да имат право и да се движат в паркове, градини, площади, детски площадки, тротоари, кръстовища с пресичания на пешеходци, с изключение на обозначените за това места. Водачите на тротинетки в тези зони ще могат само да ги бутат, тъй като разрешената скорост е до 5 километра в час. При нарушение предвидената глоба е 50 лева. Същото е наказанието и за неправилно паркиране.
Съветниците приеха, че общината в тримесечен срок трябва да обособи местата, където да бъдат спирани тротинетки в паркове, градини и пешеходни пространства. Собствениците или операторите, които предоставят такива под наем, ще бъдат задължени да използват софтуерна технология за ограничаване на скоростта в зависимост от зоните на движение, както и за предотвратяване на паркирането извън определените места. При нарушение на ограничението за скорост глобата за фирмите ще е между 500 и 1000 лева. За грешно паркиране наказанието е 500 лева, като за повторно нарушение то вече ще е между 800 и 2000 лева.
Новите правила задължават фирмите, които предоставят под наем тротинетки, да премахват неправилно паркираните не по-късно от четири часа в работни дни и шест часа в почивни. Ако не изпълнят задълженията си, глобата е 300 лева, а при повторно нарушение – 500 лева.