С много вдъхновение гимназистите от ПГДВА „Йосиф Вондрак“-Русе съчетаха 24 април – Ден на Земята, и инициативата „Походът на книгите“ за повишаване и насърчаване на интереса на всички към четенето и книгите. И двете каузи са изключително важни за предаване на духовността и за оцеляването ни на Планетата Земя.

За първи път младите читатели от 10 в клас получиха своите читателски картони в новооткритата училищна библиотека „140 години Йосиф Вондрак“. С вълнение и искрен интерес те разгръщаха книгите, четоха на глас, споделяха мисли помежду си и след дълго колебание направиха своя избор на българска или чужда литература.

Още в следващото междучасие те четяха „Тютюн“ и разгръщаха шарени комикси. Училището грейна с рисунки на талантите от специалност „Интериорен дизайн“ на подбрани от тях книги.

Учителите по литература дадоха личен пример в импровизирания кът за споделяне на любима книга. В Деня на Земята всички се включиха в създаването на общо послание за опазване на нашия общ дом чрез игрословица, създадена от г-жа Детелина Драганчева – учител по биология и химия. За пореден път посланията от сърце и душа намериха своя път към всеки, който се докосна до тях!