Осем социални предприятия, в които са ангажирани хора със специфични потребности и в неравностойно положение, се включват в инициативата „Украси своя Великден с Кауза“, която се откри във фоайето на Министерството на труда и социалната политика. Представители на предприятията аранжираха щандове с изработени от тях великденски сувенири – свещи, картички, плетени играчки, венци, керамични яйца и др. Участниците във великденския базар бяха поздравени от Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика.
В рамките на проекта „Развитие на социалната икономика“ имаме открити регионални центрове в Благоевград, Варна, Габрово, Пловдив, Бургас и др., като чрез тях се подпомагат социалните предприятия от изготвянето на бизнес стратегиите до организация на производствените процеси, каза за БТА Лазаров.  Една от целите на тези центрове е и създаване на експозиционна площ, на която те да могат постоянно да излагат своите продукти. В рамките на проекта е предвидено да можем да ги подкрепим в организацията и дигитализацията на дейностите им, в начините на реклама на дейността им в онлайн среда, за да могат да привличат повече хора, допълни той. Социалните предприятия и трудово-производителните кооперации на и за хора с увреждания предвиждат един уникален инструмент за съчетаване на икономическото и социалното, но и инструмент за включване на хората с увреждания и други уязвими групи в пазара на труда, каза още Лазаров. Това е подкрепата, която оказваме на тези социални предприятия, като помощта ни не е еднократна. Успоредно с това, по програма „Развитие на човешките ресурси“, има отворена схема, по която те могат да кандидатстват, за да развиват своята дейност, припомни Лазаров. По думите му работата на Министерството на труда  и социалната политика в областта на социалната икономика има видим ефект.
В регистъра на социалните предприятия на МТСП са вписани 73 социални предприятия и предстои още 10 да бъдат вписани, казаха от пресслужбата. По данни на Агенцията по заетостта  от хората с увреждания, регистрирани в бюрата по труда, 6383 са започнали работа през 2023 г.