Учителите на близо 14000 ученици от цялата страна ще бъдат обучени как, освен да преподават текущия материал, успешно да запознават децата с уменията на 21-ви век. Поради големия интерес към програмата "Училища за пример" на фондацията "Заедно в час" се удвоява броят на участниците и от септември ученици от 41 училища от 33 населени места от 19 области ще имат преподаватели, които ще им помагат да използват различни стратегии за учене, да разпознават и управляват емоциите си ефективно, за да успяват да си поставят цели и да ги постигат. Това съобщиха организаторите от фондация "Заедно в час".
Участниците в програмата "Училища за пример" преминават през двегодишни обучения за доказани съвременни педагогически и управленски практики, които надграждат техните умения и имат пряк ефект върху благосъстоянието на учениците. Програмата помага на училищата да променят начина на планиране и преподаване, така че материалът да е интересно поднесен на децата, а те самите да бъдат в центъра на образователния процес. Новите методи на преподаване, които са застъпени в програмата, водят до това учениците да са по-ангажирани в училище и да учат по-осъзнато.
Ефективното екипно сътрудничество е основен фокус в програмата "Училища за пример". В нея участниците се научават как заедно да поставят цели и заедно да планират как да ги постигнат. Учителите отварят класните стаи за посещения от колегите си, научават се да дават и получават конструктивна обратна връзка, планират и осъществяват съвместни уроци. Участници в предишни випуски споделят, че благодарение на преживяването си в програмата са се превърнали в сплотен и целеустремен екип..
Училищата в новия випуск са много различни по големина, в най-малкото от тях - Основно училище (ОУ) "Отец Паисий" в Георги Дамяново, се обучават малко над 30 ученици, а в най-голямото - Средно училище (СУ) "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, учениците са близо 1600. Освен 20-те средни училища има обединени и основни училища, професионални и профилирани гимназии. 
Две изпълнени с дейност години предстоят за участниците в програмата. Първото голямо събитие е въвеждащото обучение през лятото, когато новият випуск ще се събере за първи път на живо, заедно с екипа обучители от "Заедно в час". Тогава всяко училище ще се запознае и със своя ментор. Менторите са опитни професионалисти (бивши и настоящи директори, учители, образователни експерти и други специалисти в образователната сфера), които подкрепят участниците през целия им път в програмата, като им помагат да адаптират наученото за конкретните нужди на училищата и учениците си. В идните две години училищните екипи ще се разделят на лидерски и педагогически, и всеки ще премине през серия от различни обучения, а менторите ще ги подкрепят да адаптират наученото за специфичните нужди на техните училища и да го прилагат в класните стаи.
"С радост приветстваме училищата, с които вече сме си партнирали по други програми на фондацията, но и тези 27 училища, с които ще работим за първи път. Въз основа на досегашния си опит сме усъвършенствали програмата така, че участниците да извлекат максимална полза и по време на тези две години да се сдобият с набор от изпитани работещи решения, които директно да могат да приложат в своя контекст. С нетърпение очакваме август, когато ще се съберем всички заедно, за да поставим началото на "Училища за пример" за 2024-2026 година“, казва Ивелина Пашова, ръководител на програмния екип в "Заедно в час".