По благосъстояние на персонала, работещ в системата на средното образование, ние не отстъпваме на европейските държави. Ние имаме най-добрия колективен трудов договор и в Европейския комитет по образование той се дава за пример, и се изпълнява. Това каза председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ д-р Янка Такева на националната конференция на тема "Благосъстоянието и позитивната училищна среда за учителите и непедагогическия образователен персонал като фактори за повишаване качеството на образованието". 
Форумът беше организиран от СБУ и в него участва служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Не може да има позитивна образователна среда, не може да има позитивно образование, основано на позитивната психология, ако няма благополучни учители. Ако няма учители, които имат степен на благосъстояние и предават това на своите ученици. В рамките на тази тема са точно тези два проблема - благосъстоянието, социалното благополучие на учителите, на другите педагогически специалисти, на непедагогическия персонал и развитието на позитивната образователна среда, каза  министър Цоков.
Благосъстоянието не е свързано само с работната заплата, то има връзка и с трудовите договори, каза Такева. Тя говори и по въпроса колко от работещите в системата на образованието - 123 000 души, са със срочни трудови договори. "От Националния осигурителен институт съм взела данни, че със срочни трудови договори са 5600", съобщи председателят на СБУ.  
Янка Такева отбеляза, че училищата у нас са много добре обзаведени и учители участват в програмата "Еразъм+".
Министър Галин Цоков знае, че откакто е в Министерството на образованието и науката (МОН), аз говоря за три неща, каза Такева. Тя изброи кои са тези теми, като първата от тях е да се разработят насоки за използването на изкуствения интелект и това вече е направено. Трябва да се разработи и мотивационен екшън план за мотивацията на учителите и директорите за качествена работа, както и мотивационен план за мотивацията на учениците за учене", добави председателят на СБУ. 
МОН, социалните партньори и работещите в системата на образованието трябва да работим по темата за благосъстоянието, защото е важно, когато човек се чувства достоен, уважен и признат в образователната система, каза Янка Такева.