Да се създаде Съвет за координация на политиките за българите зад граница, който да е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет (МС), решиха депутатите с приети на второ четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, беше подкрепен от 114 народни представители, 38 гласуваха „против“, а осем се въздържаха. 
Депутатите записаха, че Съветът ще координира структурите на изпълнителната власт по въпросите, свързани с разработването, провеждането, мониторинга и оценката на държавната политика по отношение на българските общности и техните организации извън Република България. Той ще решава въпроси от координационен характер, свързани със запазване и разпространение на българския език и култура сред българските общности зад граница, както и за достъпа до качествени административни услуги за българските граждани извън територията на Република България. Съветът ще издава насоки и препоръчва действия за реинтеграция на завръщащите се в страната български граждани и за защита на правата и интересите на българите зад граница. 
Работата на Съвета ще се координира от секретар. Председател ще бъде министър-председателят или определен с негова заповед член на Министерския съвет, а членовете ще са - министрите на външните работи, правосъдието, културата, труда и социалната,  вътрешните работи, образованието и науката, електронното управление и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.
Депутатите приеха, че МС ще приеме правилник за организацията и дейността на Съвета за координация на политиките за българите извън Република България в тримесечен срок от влизането в сила на този закон.