Община Царево все още работи по възстановяване на щетите от голямото наводнение през септември миналата година, нанесло щети за десетки милиони левове. Това каза заместник-кметът на общината Георги Стоянов, който участва в среща с кметове от областта, свикана от Областния управител на Бургас за подготовката на предстоящия летен сезон, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
На дневен ред пред Община Царево е и справяне с незаконното къмпингуване в района и обезопасяване на свлачищните процеси на централния плаж.
Припомняме, че община Царево бе една от най-засегнатите от проливните дъждове в областта, които разрушиха пътища и мостови съоръжения. Тогава бедствието отне живота на четирима души - две жени и двама мъже.
На срещата днес присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, представители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Областната дирекция по безопасност на храните.
Кметът на Община Бургас Димитър Николов акцентира върху приоритетния Южен обход на комплекс "Меден рудник", разрешаване на проблема със свлачището на алеята към квартал "Сарафово" и уреждане на имотния казус между държава и община, с който ще се привлече голям чуждестранен инвеститор.
Кметът на Община Айтос Васил Едрев призова за намиране на разрешение за изграждането на обходния път на Айтос, който ще изведе товарния трафик от града и допълнително ще реши и проблема с автомобилните задръствания в съседната община Руен. За обходен път настояват и от администрацията на Община Карнобат.
Иван Кичев, кмет на Община Средец, постави темата за безводието в Странджа, незаконната сеч и незаконното строителство от ромската общност в общината - проблеми, с които общината полага усилия да се справя, но и търси съдействие от държавните териториални структури.
От Община Сунгурларе заявиха, че наред с общите проблеми, характерни за всички общини, при тях има остра нужда от поне още една или две линейки, осигуряваща Бърза помощ, както и обезпечаващ медицински персонал. Към настоящия момент общината разполага с една линейка и тя е крайно недостатъчна за района, който покрива.
Директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Емил Павлов съобщи, че е създадена необходимата организация както за предстоящите избори за евродепутати и народни представители, така и за обезпечаване сигурността през летния сезон.
По курортните градове ще има командировани полицаи от Полша, Чехия и Германия, както и 428 служители от вътрешността на страната, които ще подпомагат местните служители на Областната дирекция на МВР в справяне с битовата престъпност, свеждане до минимум злоупотребите на предстоящите избори, обезпечаване на пътната безопасност и осигуряване на спокоен летен сезон. 
Директорът на РЗИ докладва, че няма опасност от епидемична обстановка в област Бургас за което и да е вирусно заболяване.