Юридическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ е домакин на научни четения на тема "Право, дълг, свобода". Това съобщиха организаторите от Катедра по теория и история на държавата и правото и Катедра по наказателноправни науки. Събитието е посветено на 300-годишния юбилей от рождението на Имануел Кант и на 125-годишния юбилей от рождението на Цеко Торбов и ще се състои на 26 и 27 април.
Водещ на първия панел е проф. дюн Малина Новкиришка-Стоянова. В него ще говорят проф. д-р Даниел Вълчев − за основната норма на Келзен и сянката на Кант, проф. д-р Янаки Стоилов - за учението на Кант – към съвършенство, реалност и цялост на правото. Проф. д-р Иван Колев ще говори за дълг и добродетели, проф. дфн Стилиян Йотов за продуктивността на две преводачески грешки. Проф. дюн Малина Новкиришка-Стоянова ще изнесе доклад на тема "Ius est ars boni et aequi & servitus", а проф. д-р Мария Славова за правовата държава днес.
Вторият панел е със заглавие "Кантиански алтернативи в мисленето за правото". Водещ на панела е гл. ас. д-р Дилян Начев. В рамките на тази част от събитието проф. дфн. Валентин Канавров ще говори по темата "Защото човекът е отвъд закона", доц. д-р Симеон Гройсман – За законното и за правилното през призмата на юридическия метод и неговата критика, доц. д-р Светла Маринова - За мярата на правото като продължение и конкретизация на правния смисъл, доц. д-р Венцислав Петров за владението като власт при Кант, доц. д-р Силвия Кръстева ще говори за априорни основания на „понятието за чисто право“ в Кантовото учение за правото, доц. дюн Ивайло Стайков е предвидено да има изказване по тема "Професор Цеко Торбов и трудовото (социалното) право", а доц. д-р Зорница Йорданова за Конституционното изискване за лични качества при заемане на висши длъжности – между свободата на преценка и дълга към обществото.
В следобедната част водещ на панела е доц. д-р Симеон Гройсман. Той е със заглавие "Кантианството и дебатът за правото и обществото". Гл. ас. д-р Тихомир Рачев ще говори за Цеко Торбов и Сократовия метод, Димитър Ангелов ще говори за Европейския интеграционен проект между pactum pacis и foedus pacificum – размисли върху Втория дефинитивен член и първата добавка към философския проект на Имануел Кант за „Вечен мир". След това Александър Спирдонов ще говори за кантианската философия на религията като антропологическа и морална матрица на модерната философия, гл. ас. д-р Стоян Иванов - за Дълг и свобода. Правни аспекти на задълженията на освобожденците спрямо бившия им господар (patronus) в римското право. Предвидено е ас. Атанас Шопов да говори за характер на отношенията между публично и частно-правните субекти в публичното право, а Димитър С. Стоянов за войната като „криза на основанията“ в правото.
Четвъртият панел е за наказателноправни проблеми. Водещ е доц. д-р Николета Кузманова. Д-р Цветомир Панчев ще говори за мярата на принуда при задържането под стража в наказателното производство, Иво Хинов - за националния акт за задържане при издаване на Европейска заповед за арест и „добрата воля” по смисъла на понятието в „Основи на метафизика на нравите” на Имануел Кант, а Силвия Петкова за наказателната отговорност при зависимост от наркотични вещества. Томислав Господинов ще говори за прокуратурата като гарант на правата и свободите на гражданите, Яна Бурнева за философскоправни разсъждения "за" и "против" отпадането на наказанието доживотен затвор без замяна.
Конференцията продължава и на 27 април. Първият панел във втория ден е "Предизвикателства на информационното общество". Водещ на панела е гл. ас. д-р Калина Георгиева. Доц. д-р Деница Топчийска ще говори за регулиране на цифровото пространство – свобода в рамките на правото или свобода извън правото, а генералният директор на БТА Кирил Вълчев ще говори за правото на знание като основно човешко право. След него д-р Райна Георгиева ще има изказване на тема "Ало, Пегас е в спалнята- закрила на правото на личен живот от държавен контрол върху лични мобилни устройства", а Любен Тодев за правото като гаранция за свободата и равенството в интернет. Гл. ас. д-р Атлиана Милева ще говори по темата "Правен режим на масовите уволнения в България – постигнат ли е балансът между закрилата на правото на труд и свободата на стопанска инициатива", а Кристиян Торлозов за значението на задължителната проверка при налагане на дисциплинарни наказания на военнослужещи и полицейски служител.
Вторият панел е на тема "Отраслови и отвъдотраслови проблеми на задълженията/дълга в правото". Водещ е гл. ас. д-р Тихомир Рачев. Неделчо Моллов ще говори по тема "За (не)възможното деление на частно и публично право", Боян Каменов и Полина Енчева - за съдията, като философ на правото и легитимацията на правовата държава, Янита Джунова за възможността за отсрочване и разсрочване на данъчни задължения като израз на принципа за справедливост в данъчното облагане. След това Петър Топуров ще говори за отказа от изтекла погасителна давност.