"Носии на бъдещето" е най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, което се проведе в Свищов. 24-ма ученици от 22 професионални гимназии по икономика от цялата страна представиха своите проекти на тема "Традиционни български продукти - наследство и иновации", съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
Златни медалисти станаха Катерина Домби от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски" в Монтана, Мелек Расимова от Професионалната гимназия (ПГ) по икономика и управление "Елиас Канети" в Русе, Ивайло Думанов от Финансово-стопанската гимназия "Атанас Буров" в Хасково и Анжела Маркова от Държавната стопанска гимназия "Интелект" в Плевен.
На второ място се класира бизнес идеята "Бинг. Дръжки за поддръжки" на Паолина Колева от Националната търговска гимназия в Пловдив, Марк Кюркчиев от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев" в Кюстендил, Виолета Ненкова от Професионалната държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов и Симге Реджеб от ПГ по стопанско управление, администрация и услуги "Атанас Буров".
Бронзови медалисти с идеята "Био цвят" станаха Катерина Тошева и Кристина Колева от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски", Стефка Монева от ПГ по икономика "Проф. д-р Димитър Табаков" в Сливен и Анжелина Георгиева от ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък.
Висока оценка за иновативните си идеи получиха и екипите от ученици на Търговската гимназия в Бургас, Неврокопската ПГ "Димитър Талев" в Гоце Делчев, ПГ по икономика "Карл Маркс" в Смолян, НФСГ в София, Земеделската професионална гимназия "Климент Тимирязев" в Сандански, ПГ икономика "Иван Илиев" в Благоевград, ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, Гимназията по търговия и ресторантьорство във Враца, Професионалната гимназия "Петко Рачов Славейков" в Якоруда, ПГ по икономика и туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Петрич, Гимназията по икономика "Алеко Константинов" в Кърджали.
Отличените с призовите три места получиха сертификат, с който се признава оценката отличен 6,00 за резултат от конкурсен изпит в УНСС за специалността "Предприемачество". Те спечелиха медали за индивидуалното и купи за училищното класиране, предметни награди от община Свищов - партньор на училището домакин. За отличното си представяне всички ученици и техните ръководители получиха грамоти от МОН.
Организатор на състезанието са МОН и Регионалното управление на образованието във Велико Търново, със съдействието и подкрепата на катедрата "Предприемачество" на УНСС. Домакин бе Професионалната държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов.