Проектът „Панорама на ромската култура“ представя в книга и видео портрети на четиринадесет емблематични за етноса личности. Това каза днес на заключителна за проекта пресконференция в пресклуба на БТА в Сливен Стела Костова, председател на Сдружение „Ромска академия за култура и образование“.
В близо десетминутните видеоклипове, публикувани в ЮТюб, както и в книгата, са публикувани интервюта с актрисата Наталия Цекова, лингвиста академик Христо Кичуков, певицата Бони, кларинетиста Младен Младенов, доц. Стоян Чапразов, преподавател по английска литература в щатски университет, скулптора Васко Василев, цигуларя и благодетел маестро Георги Калайджиев, оркестър "Карандила", доц. Йосиф Нунев, преподавател по педагогика, акордеонистът Мартин Любенов, д-р Лили Ковачева, автор на книги за ромска култура, цигуларя Атанас Славов - Мравчо, кларинетиста Орлин Памуков и тандема Деян Колев и Теодора Крумова от център "Амалипе".
"Това е иновативен проект, насочен към истинското лице на ромската култура и изкуство. Подобно нещо не е правено досега и по този начин се затвърждава приносът им в световната култура", заяви Костова. По думите й, целта е да се привлече широк кръг публика към ромската култура и изкуство чрез примера на емблематични ромски творци и артисти. Тя разказа, че интервютата са дело на четирима младежи, нарекли се шеговито "пътуващ катун" - Иван Георгиев, Ханс Димитров, Красимира Динева и Радослава Кузманова с оператор и монтажист Гаро Бохосян. Те са събрали биографични данни за тези популярни творци, как се е зародил техният интерес към професията им, трудностите, съпъствали житейските им пътища, мечтите, целите им и посланията им към ромската общност.
Младежите бяха обучени от нашите партньори по проекта от Норвежкия колеж за зелено развитие (Høgskulen for grøn utvikling), каза Антония Захариева, ръководител на проекта. Проектът бе с продължителност 14 месеца – от февруари 2023 г. до април 2024 г., финансиран по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество". Той е на стойност 146 674 лв. Видеата и книгата с тираж 500 броя се разпространяват в България и Норвегия.