Театралният маратон започва на 9 май със спектакъла „Морфин“. Това е първа постановка у нас по едноименната повест на Михаил Булгаков, режисьорски дебют на Кристина Беломорска и първи моноспектакъл на актьора Петър Петров - Перо. Сценографията и костюмите са дело на Сияна Драганинска. Автор на музиката е Давид Кокончев. Пиесата е до известна степен своеобразна изповед на Булгаков, тъй като и той е бил пристрастен към опиата в известен период от живота си. Началото е от 19:00ч. в Камерна зала. Билети само на касата на театъра

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово, гостува на русенска сцена на 10 май с „Портретът на Дориан Грей“ по романа на Оскар Уайлд. Режисурата е на Веселка Кунчева. Неин е и драматургичният вариант, в съавторство с Полина Христова. В представлението участва почти цялата трупа на Габровския театър, както и двама гост актьори. Сценографията и костюмите са дело на Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, хореограф – Явор Кунчев. Началото е от 19:00ч. на Голяма сцена.

11 май е за „Емоции от първа необходимост“ - авторски музикален спектакъл по фрагменти от “Страх и мизерия в третия райх” на Бертолт Брехт. Режисьор е Ева Данаилова - носител на наградата за млад режисьор „Слави Шкаров“ 2023 г. Темата на спектакъла е “изборът”, който всекидневно правим. От нашите решения, се оформят следствия и ние носим отговорност за нас, за околните, за обществото. Но колко лесно се взимат решения? Кога едно решение е важно? На кого можем да се опрем за помощ, когато трябва да направим важен избор? И има ли връщане назад? Спектакълът започва в 19:00ч. в Камерна зала.

Русенският театър кани на „Живак“ - авторски моноспектакъл на Димитър Живков на 12 май, от 19:00ч. в Камерна зала. Режисьор е Димитър Стефанов, а музиката е на Мартин Каров. Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед. Билети на касата на Доходното здание.

На 14 май, от 19:00ч. отново на Камерна сцена излизат Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов в „Духът на поета“ от Стефан Цанев под режисурата на Ивайло Ненов. Националните идеали на Възраждането са още живи, а паметта за загиналите герои сплотява младата нация. На бившите революционери - Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, се налага съдбовната трансформация – от борци за свобода да се превърнат в новите управници. Но какво се случва, когато 16 години след смъртта на Ботев на вратата на министър-председателя почука самият той?

Програмата на театъра продължава със „Странна случка с куче през нощта“ на 20 май, от 19:00ч. на Голяма сцена. Вече с награда ИКАР 2024 за дебют на Калоян Желев и гост актьор Стоян Радев. Режисьор е Боян Иванов. Едно момче е обвинено, че е убило куче и опитвайки се да разгадае цялата история той се впуска в най-голямото приключение на живота си. Кристофър е интелигентен, математически гений, но има проблеми в общуването си.

Втора премиера пред русенска публика прави спектакъла „Куцльото от забутания остров“ от Мартин Макдона на 22 май, от 19:00ч. на Голяма сцена. Режисьор е проф. Пламен Марков, сценограф Светослав Кокалов. Историята разказва как на „забутания остров“ достига новината, че от Холивуд пристига екип, за да снимат филм. Това е събитието, което разгръща сюжета и развива характерите на героите на Макдона.

Още една покана от ДТ „Сава Огнянов“ за комедийния моноспектакъл на Михаил Билалов „Бум – Бум“, който ще се играе на 27 май, от 19:00ч. на Голяма сцена. Автор е Ваня Николова („Под прикритие“, „Връзки“ и „Голата истина за група „Жигули") Ако си мислите, че животът на подземните босове не е забавен и пълен с куриози, пак си помислете. Билети на касата на Доходно здание.

Театралният месец завършва на 30 май с една комедия – „Натюрморт със затлъстял племенник“ от Йон Сапдару с режисьор Боян Иванов. Гостуват звездите Любо Нейков и Роберт Янакиев. С оригинално чувство за хумор и с неочаквани обрати, авторът навлиза в живота на едни уж обикновени хора, за да разкрие измеренията и щетите на това да обичаш и да бъдеш обичан, както и за необяснимото в обичта между хората. Началото е от 19:00ч. на Голяма сцена.