Шестото състезание по компютърна лингвистика ще се състои онлайн на 28 април, съобщиха от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките (БАН).
Състезанието по компютърна лингвистика е предназначено за ученици в прогимназиалния или гимназиалния етап на обучение и ще е онлайн - от 10:00 до 13:00 ч., на 28 април, чрез образователната платформа на Института за български език.
Победителите ще се определят от комисия от изявени учени и изследователи в областта на компютърната лингвистика. Резултатите ще бъдат обявени на 30 април 2024 г., на страницата на състезанието, както и на образователната платформа на Института за български език към Българската академия на науките.
За победителите са предвидени грамоти и награди, които ще бъдат връчени на 8 май 2024 г. в Дома на Европа в София (или изпратени по пощата).
Състезанието по компютърна лингвистика е съвместна инициатива на учени от Секцията по компютърна лингвистика към Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" и на Института по математика и информатика при БАН, както и членове на националната комисия за организиране на ученическата олимпиада и на националното състезание по лингвистика. Състезанието по компютърна лингвистика е част от проекта "Написаното остава. Пиши правилно!".
Имат ли езикознанието и математиката допирни точки? Могат ли да се решават езикови задачи - на тези въпроси ще могат да отговорят участниците, които се включат в Шестото състезание по компютърна лингвистика. "Участието в състезанието отваря нови хоризонти, в които откривате малка част от начините, по които компютрите "разбират" езика", това послание отправят към учениците организаторите на инициативата.