Започват снимките на пет късометражни филма за живота около влажните зони „Езеро Дуранкулак“, „Шабла-Езерец“, „Казашко“ и „Ятата“, както и за добрите практики за икономическото развитие на тези райони, съобщиха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна. За БТА от сдружението уточниха, че петата лента ще представя зоните общо, като акцентира върху устойчивото им използване. Филмите ще запознават зрителите с природното богатство и режимите на опазване на тези теротирии. Те ще бъдат продуцирани от Обществения центъра и ще бъдат достъпни за свободно гледане и изтегляне. Освен това, ще бъдат използвани по време на обучителни срещи с ученици, които сдружението ще организира в началото на следващата учебна година.
В рамките на проекта, наречен „Непознатият рай“, ще бъде организирана и една практическа демонстрационна среща – четиридневен палатков лагер в село Езерец през август. Това ще даде възможност на еколозите да покажат и популяризират устойчиви начини на отдих. Ще бъдат поканени за участие ученици от 11 и 12 клас, които ще се запознаят със значението на влажните зони за бъдещето на района и ще участват в екологично строителство.
„Непознатият рай“ се реализира благодарение на социалната инициатива на „Лидл България“ в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Българския дарителски форум, допълниха от сдружението. От там уточниха, че влажните зони са сред екосистемите, най-силно повлияни от човешката дейност. Тяхното покритие значително е намаляло през годините, което причинява загуба на свързаното с тях биологично разнообразие. От организацията отчитат още, че местните хора в селата по Северното Черноморие се оплакват от отпадъците, които оставят след себе си туристите през летните месеци.