В Попово ще се проведе етап от третото национално шахматно турне „Асеневци“. Едно от най-мащабните шахматни събития в България ще бъде на 26 април, съобщи за БТА представителят на организаторите шахматен клуб „Асеневци“ – Велико Търново Даян Нинов.
Кауза на шахматен клуб „Асеневци“ е да популяризираме шаха сред подрастващите и да се даде възможност на желаещите да тренират и участват в състезания безплатно, обясни той. 
„Интересът към мероприятията е огромен. Защото там, където се е провеждало в предходни години ни търсят с покани отново“, каза Нинов. Той допълни, че в безплатните курсове се включват над 600 деца, които тренират в продължение на три месеца. Така те получават основа, която им дава възможност да продължат да тренират и впоследствие да търсят квалифицирани треньори. Ние представяме колко интересен и полезен е шахът, добави още Даян Нинов. 
Националното шахматно турне „Асеневци“ се провежда за трета поредна година, а в Попово ще бъде за първи път. В петък от 14:30 часа Градският парк ще се превърне в шахматна зона за деца. Програмата на събитието включва провеждане на открит урок по шахмат, отборни надпревари, индивидуални игри и упражнения с награди. 
Мероприятието ще премине под патронажа на кмета на община Попово Людмил Веселинов и със съдействието на институцията. Организаторите от Шахматен клуб „Асеневци“ – Велико Търново, обещават много изненади и добро настроение.
При неблагоприятни метеорологични условия турнето ще се състои в залата на Дом на културата „Димо Коларов“ в града.