Успешни европроекти в област Търговище и нови предстоящи за изпълнение обсъдиха участниците в местната конференция по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, която се състоя днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Търговище. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите му са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от Европейския съюз чрез кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.
Европейското финансиране има важна икономическа роля, каза областният управител на Търговище
"През последните години значимостта на европейското финансиране се утвърди като основен инструмент за осъществяването и прилагането на множество икономически и социални политики като ключов финансов източник в условията на недостиг на ресурси. В нашия регион европейското финансиране също има важна икономическа роля“, каза областният управител на Търговище Гергана Цонева, която откри форума. Тя приветства организаторите и участниците в конференцията и подчерта, че ползите от европейските програми са видими за всички. 
По думите ѝ чрез реализираните проекти през предходните програмни периоди всички жители на областта са свидетели на подобрения облик на населените места и значителното подобряване на средата на живот. „Те са също така ефективен начин за осъществяването на проекти, с които се повишават нивата на развитие и изграждане на конкурентоспособна среда, както в региона, така и в цялата страна“, посочи Цонева. Областният управител отбеляза, че реализираните проекти в област Търговище не са малко на брой, с голяма значимост и обхват, отреждащ добро място на област Търговище в Североизточния регион на България. „А натрупаният опит, експертиза и капацитет в работните групи, работили по реализирането на европроектите в различните сектори, е основа за бъдещо развитие и надграждане на постигнатото", допълни Гергана Цонева.
От 2022 г. до април 2024 г. в област Търговище са сключени 260 договора за 131 милиона лева
От 2022 г. до април 2024 г. в област Търговище са сключени 260 договора. По тях 191 бенефициенти са привлекли безвъзмездна финансова помощ в размер на близо 103 милиона лева. Общата стойност на проектите възлиза на дейностите, които се реализират възлиза на 131 млн. лв., каза Антоанета Марчева, експерт в Областния информационен център (ОИЦ) в Търговище.
Тя посочи, че проектите на границата на двата програмни периода са насочени предимно към покриване на нуждите както на бизнеса, така и на гражданите, попадащи в рискова ситуация. През този период по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са сключени осем договора с петима бенефициенти на обща стойност 700 177 лв. Броят на договорите по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е 12, като безвъзмездната финансова помощ възлиза на 945 027 лв. Над 54 700 лв. е безвъзмездната финансова помощ по проект на Община Търговище, реализиран по Оперативната програма "Региони в растеж". Сключени са също договори по Оперативната програма за морско дело и рибарство, Добро управление и за местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи. Проектите по Програмата за развитие на човешките ресурси (ПРСР) в област Търговище са 164 на стойност 70 млн. лв. Общинските проекти по ПРСР са 11 на стойност близо 10 млн. лв., посочи Марчева. По Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) са сключени 55 договора за близо 47 млн. лева. Те са насочени към технологиите и киберсигурността, изграждане на фотоволтаични централи за собствено потребление, технологична модернизация, подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление. Одобрени са средства и за модернизация на образователната среда, училищна STEM среда, изграждане на центрове за високи постижения. Бенефициентите са общо 40, а безвъзмездната финансовата помощ е над 40,6 млн. лв. В периода от 2021 до 2027 г. по програма „Развитие на човешките ресурси“ са сключени 11 договора от петте общини, които са бенефициенти. По програмата „Храни и основно материално подпомагане“, има шест договора за 5,6 млн. лв., допълни Марчева.
Община Търговище има сключени четири договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Модернизация на образователната среда“ 
Община Търговище има сключени четири договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Модернизация на образователната среда“ на Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи Петя Стоянова – главен експерт в дирекция „Административно, правно, информационно и техническо обслужване“ в  Община Търговище. Тя посочи, че основно обновяване ще бъде извършено в сградите на Първо Средно училище „Св. Седмочисленици“, Второ Средно училище „Проф. Никола Маринов“, Трето Основно училище „П. Р. Славейков“ и Детска градина „8 март“ в Търговище. По думите на главния експерт общата цел на проектните предложения е да бъдат създадени условия за предоставяне на съвременно и конкурентно образование чрез подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура, като чрез реализацията им се очаква да се подобрят експлоатационни условия, да се повиши  енергийната ефективност на сградите, да се създаде училищна учебна среда, която да насърчи социалната отговорност, творчеството и ученето.
„С изпълнението на проектите, в образователните институции ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност чрез топлинно изолиране на под, стени и покрив и чрез подмяна на дограма. В четирите обекта ще бъдат монтирани фотоволтаични инсталации, като във Второ Средно училище и Трето Основно училище ще бъде монтирана и соларна инсталация. В Детска градина „8 март“ ще бъдат изградени хибридна отоплителна инсталация и хибридна инсталация за битова гореща вода“, обясни Стоянова. Тя добави, че в образователните заведения се предвижда извършване и на вътрешен ремонт, като ще се изградят сервизни помещения с достъпна среда за хора с увреждания, подмяна на подови настилки, боядисване на стени. Във 2 СУ, 3 ОУ и детската градина ще бъде изграден и външен асансьор за достъп на лица в неравностойно положение. 
„За трите училища има сключени договори за инженеринг, като на този етап се изготвят инвестиционните проекти. За ДГ „8 март“ предстои да бъде избран изпълнител за инженеринг“, допълни експертът.
Община Търговище планира обновяване на различни инфраструктурни обекти в периода до 2027 г. чрез проекти, заложени в две Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ)
Община Търговище планира обновяване на различни инфраструктурни обекти в периода до 2027 г. чрез проекти, заложени в две Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), съобщи Полина  Радославова - главен експерт в дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Община Търговище.
В Концепцията за модернизация на градската среда са включени инвестиционни дейности, свързани с изпълнението на инфраструктурни мерки. Партньори на местната администрация в нея са „Общински пазари“ ЕООД, Регионалният исторически музей и Националната агенция по приходите – Търговище. В концепцията е включено благоустрояване на територията на Кооперативния пазар, основни ремонти и обновяване на Спортна зала „Дечко Стефанов“, Работнически спортен комплекс и Спортен комплекс „Неделчо Камов“. Планирани са още реставрация на Свещаровата къща, обновяване на сградата на НАП – Търговище, благоустрояване на околоблоково пространство в района на ул. „Скопие“. Заложени са и ремонти на над 30 км общински пътища. Те са по направленията: Руец – Овчарово; Давидово – Бистра / Давидово – Ралица; Макариополско – Алваново – Ловец – Осен. Ще се разработва и план за устойчива градска мобилност на Община Търговище, посочи Радославова. 
Тя обясни, че в концепцията „Икономика и мобилност в интерес на хората“ на Община Добрич, в която Търговище участва като партньор, са включени четири проекта, включващи благоустрояване на два градски терена с детски площадки и места за паркиране и рехабилитация на улици. Благоустрояванията са на две жилищни зони. Първата е заключена между улиците „Граф Игнатиев“, „Хан Крум“ и „Първи май“. Втората зона обхваща пространството между улиците „Паисий“, „Трапезица“, „Брегалница“ и „Кюстенджа“. И в двата квартала идеята е да се обособят места за паркиране, тротоари, обслужващи алеи, озеленяване, ВиК, осветление. Заложени са още ремонти на ул. „Шипка“ и обслужваща улица от ул. „Ал. Стамболийски“ до хладилната база. Проектните идеи са на стойност 9,1 млн. лв.
Един от важните проекти, които предстои да реализира Община Омуртаг, е за реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения
Един от важните проекти, които предстои да се реализира в Община Омуртаг, е за реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения. Той се финансира по процедура "Вода" по Програмата за развитие на селските райони, каза  главният експерт в Община Омуртаг Румяна Илиева. Неговата обща стойност е 2 933 700 лв. По проекта ще бъде извършена рехабилитация на водопроводна мрежа на село Камбурово и реконструкция на участъка от тласкателен водопровод до НВ „Илийно“ и вътрешната водопроводна мрежа по улица „Витоша“ и улица „Бузлуджа“ в село Илийно, посочи експертът. По думите ѝ друг важен проект, който също предстои да се реализира, е „Рехабилитация и модернизация на уличното осветление на Община Омуртаг“. Той е по Националния план за възстановяване и устойчивости  е на обща стойност 821 029 лева. Проектът обхваща рехабилитация и модернизация на системи за изкуствено външно осветление на 40 населени места - общинския център и селата в общината. 
По процедурата за модернизация на образователната среда в процес на изпълнение е проект за обновяване на инфраструктурата и мерки за повишаване на енергийната ефективност, ремонт и доставка на оборудване и обзавеждане на сградата на Основно училище „Акад. Даки Йорданов“ в Омуртаг на обща стойност 2 479 313 лв. По програмата за развитие на селските райони в процес на изпълнение е проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Основно училище „Николов Вапцаров“ в село Врани кон,  Профилираната гимназия „Симеон Велчев“ в Омуртаг и Основно училище „Христо Ботев“ в село Камбурово. Също така е одобрен проект за енергийно обновяване на Спортна зала в Омуртаг на стойност 1 623 955 лв., допълни Румяна Илиева.
Следващата конференция по проекта на БТА е утре, 24 април, в Шумен.