Двадесет и втори брой на „Юридически барометър" ще бъде представен от 10:00 часа в в Зала София на Гранд Хотел София, съобщиха от Центъра за правни инициативи.
„Юридически барометър” е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Тя е ръководена от проф. Даниел Вълчев, който е декан на Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“.
Темата на настоящия брой е „Публичните предприятия“. Специален гост на броя е доц. д-р Таня Бузева– преподавател по гражданско и търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Бузева и партньори“.
В рамките на темата изследването търси отговор на следните по-важни въпроси: Съответства ли националното законодателство с международните стандарти за добро корпоративно управление на държавните дружества? Защо продължаваме да получаваме критики от международните организации за политически патронаж и намеса в автономното управление на държавните публични предприятия? Кои са възможните и реалистичните промени с оглед усъвършенстване на нормативната уредба?
Ще бъде представен и количествен анализ на законодателната дейност от юли – декември 2023 г.
БТА припомня, че на 15 ноември м.г. при представянето на двадесет и първи брой на изследването от „Юридически барометър" бе констатирано, че се наблюдава намаление на относителния брой на законите, изменени повече от веднъж за първите шест месеца. Стойността на този показател е много под средните за всички изследвани шестмесечни периоди, през които около 50% от законите се изменят повече от веднъж за полугодие.