Светият синод определи вчера листата с достоизбираемите епископи за нов Сливенски митрополит. В нея са Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак, каза митрополит Киприан.
Изборът ще се проведе на 26 май в параклиса в Синодалната палата в София.
Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, за втори път е в списъка за избор на Сливенски митрополит. Първият избор се състоя на 18 февруари, но беше касиран от Светия синод. Последваха протести и контрапротести на миряни и духовници, които доведоха до нова процедура за избор.
Епископ Макарий Чакъров е роден на 30 август 1981 г. в София. Има забележително духовно образование - завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, Богословския факултет на Букурещкия университет, Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, където защитава магистърска дисертация в катедрата по История на съвременните балкански Православни църкви под ръководството на декана проф. Михаил Тритос. Монашеският му път започва през март на 2007 г., когато е зачислен като послушник в Рилския манастир. На  26 юни 2022 г. е хиротонисан за Главиницки епископ в Троянския манастир. От същата дата е назначен за викарий на Русенския митрополит Наум.