Вече 20 години се борим с репродуктивните проблеми само и единствено с доброволчески труд, каза за БТА председателят на сдружение "Зачатие" Стефка Сарафова-Захариева. Днес сдружението отбелязва 20 години от своето създаване през 2004 година, а на събитието присъстваха депутати, общински съветници, представители от неправителствени организации и граждани. 
На хората не им се вярва, че една шепа момичета 20 години правим нещо даром за другите, посочи Захариева. Тя обясни, че са започнали с идеята да преборят стигмата, защото по думите ѝ хората не говорят за репродуктивните проблеми, те се срамуват и страхуват. Всъщност репродуктивните проблеми са като всеки един здравословен проблем, някои от тях са много лесно решими, стига човек да потърси навременна и правилна помощ, обясни още председателят на сдружението. 
За 20 години променихме много неща, каза Захариева и допълни, че благодарение на сдружение "Зачатие" е създаден Центърът за асистирана репродукция. Променихме и законодателството, посочи тя и обясни, че в закона е имало ограничение за жените над 43 години и не са можели да правят инвитро процедура, но тази забрана отпадна, благодарение на нашата битка, добави Захариева.
Имахме много образователни кампании през годините, също така сме съфинансирани и много двойки, обясни председателят на сдружението. Тя допълни, че през 2011 г. сдружението е направило инициатива „Бъди в час по репродуктивно здраве“, в която участие са взели много доброволци в цялата страна, но пандемията е провалила инициативата. 
Захариева смята, че много от последващите репродуктивни проблеми могат да бъдат преодолени, ако младежите бъдат информирани и знаят как да се грижат за организма си. Тя каза, че репродуктивните проблеми са най-различни и не може да посочи един или често срещан проблем в България. 
Председателката обясни, че сдружение "Зачатие" се е включило в създаването на образователна игра-анкета и информационен портал "FActs!", който има за цел да достигне дигитално до тийнейджърите на възраст между 15 и 18 години в страните от Европейския съюз, за да проучи и едновременно с това да подобри нивото на тяхната осведоменост по въпросите на репродуктивното здраве.
Статистиките показват, че едно от всеки шест европейски семейства е изправено пред репродуктивни проблеми, а през последния половин век нивата на раждаемост в Европа показват постоянен спад. Ние виждаме необходимост от адресиране на тези проблеми и считаме, че повишаването на информираността за фертилитета и репродуктивното здраве сред младежите може да помогне за намаляване на техния риск от безплодие в бъдеще, посочват организаторите. Те отчитат необходимостта от промяна на парадигмата на образованието по репродуктивно здраве и вярват, че младите хора трябва да разполагат с необходимите познания, за да предпазят своето репродуктивно здраве и да вземат информирани решения за своята фертилност в бъдеще.