„Литературните вечери не са нещо от миналото, напротив - вижте какво правят в „Пощенска кутия за приказки“, те буквално направиха революция в публичното четене и се справят отлично! Така че има предпоставки за развитие.“ Така телевизионният сценарист и водещ в БНТ 2 Христо Раянов коментира въпроса дали литературните събития в по-различна форма имат място на русенската сцена и дали могат да намерят по-голям обхват на местна почва.
На 1 април - Денят на шегата, концептуалното русенско заведение „Хабитати“, което често се превръща и в импровизирана сцена, се състоя спектакъл в приятелска среда под наслов „Няма драма! Литературна разходка в смешното“. Тя бе определена от организаторите и като стендъп, и като сит даун /специфични комедийни жанрове/ или най-общо казано - като най-доброто от „Хабитати“. А кои бяха организаторите? Познатите не само в творческите среди Илия Деведжиев, Христо Раянов и Димитър Пишев.
„За мен същността в подобен тип събития е в общността. Създаването на общност от хора, на които им е приятно да слушат текстове, да се разсмеят или да се замислят, случвало се е и да плачат. Хора, които са обединени от една и съща любов - към думите, към текстовете, към езика“, каза Христо Раянов. Четенето пред публика е доста стара практика, напомни той и посочи, че не вижда нищо лошо в догмите на литературното четене, тъй като няма как да излезеш от рамката, ако не си я усвоил. 
„Би трябвало да е лесно да се сети човек, че не сме чак толкова гениални, че да отидем пет минути преди началото и да изговорим половинчасов смешен, лиричен или социален монолог, който да си заслужава слушането. Пък и така да е - гениалността е скъпа. Всеки от нас отделя от времето си, за да се подготви, за да е на ниво. Една от целите ни е това, което правим сега с ентусиазъм и заради удоволствието да сме заедно на сцена, е да излезем от приятелския си кръг и да срещнем повече зрители и слушатели“, допълни Илия Деведжиев. 
Че това не само може, а и трябва да се случи, показаха вълните от смях и позитивност, с които бяха възнаградени изпълненията на триото Деведжиев-Раянов-Пишев.