„КНСБ ще направи черен списък на предприятия, където има тенденциозно нарушение на правото на сдружаване. Не плаша никого, но казвам, че е дошло времето да се разбере, че всъщност правилата на играта се променят в България“, заяви в Русе президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Вчера в града синдикалистите поставиха началото на националната си кампания в защита на правото на сдружаване и договаряне на работните заплати.
Една от основните теми на кампанията е предложенията за законодателни промени във връзка с транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС и насърчаване на колективното трудово договаряне, което трябва да е готово до 15 ноември, обясни Димитров.
Един от въпросите, които трябва да бъдат регулирани в законодателството, е как се формира минималната работна заплата, настоява КНСБ. Според Димитров, тя трябва да е поне 50% от средната.
„Следващият елемент, който е съществен, е как се договарят на браншово, секторно ниво началните стартови минимални работни заплати по икономически дейности по класификатора за дейностите на НСИ и по категории и длъжности персонално. Нашите предложения са ясни. Дали сме ги на работодателите и очакваме да видим как ще се развие диалогът между нас“, заяви Димитров.
Кампанията на КНСБ предвижда и информиране, че е престъпно нарушаването на правото на сдружаване на работниците.
„По време на нашата кампания ще посетим над 150 предприятия, като в повече от половината от тях няма синдикални организации“, информира Димитров.
По-късно Димитров имаше среща с кмета Пенчо Милков, с когото обсъдиха транспортните проблеми на фирмите, които наемат кадри от по-отдалечени населени места, службите за трудова медицина към фирмите, както и идеи за създаване на детски кътове и занимални за децата на служителите. Коментирани бяха и възможности за реализация на съвместни социални и здравни проекти между Община Русе и КНСБ.