Започва поетапно раздаване на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се лица от 3 април 2024 г. Храните са закупени от Агенцията за социално подпомагане (АСП) по Програма „Храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027“, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Подкрепата ще достигне до над 618 000 души. Това съобщиха от пресцентъра на АСП.
Пакетите с храни ще включват 15 вида продукти от първа необходимост – брашно; ориз; спагети; лютеница; фасул – зелен, стерилизиран; домати – белени, стерилизирани; грах –  белен, стерилизиран; гювеч – стерилизиран; конфитюр – едноплодов; пиле фрикасе; херинга в доматен сос; фасул – зрял, стерилизиран; леща; захар и олио. Едночленните и двучленните семейства ще получат по един пакет с хранителни продукти, а с трима и повече членове – по два пакета. Така ще се задоволят по-пълноценно потребностите на многочленните семейства от повече храна, посочват от АСП. Графиците и адресите на пунктовете може да ги видите тук. Организацията Български Червен кръст (БЧК) ще осъществи раздаването на хранителните помощи.
Списъците с правоимащите са изготвени от териториалните поделение на АСП, въз основа на обективни критерии, свързани с правото на социалното подпомагане за януари 2024 г., и са в съответствие с Наредбата на министъра на труда и социалната политика. 
Право на пакети с храни имат: лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г.; лица с ниски доходи на член от семейството, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година; лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, имащи право на месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания; лица и семейства, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане; лица и семейства, имащи право на еднократна или месечна помощ по Закона за закрила на детето, предназначена за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства; лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди; лица и семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г. поради надвишен праг за достъп до помощта или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, с установено високо равнище на материалните лишения.
За първи път по Програмата за същите правоимащи лица и семейства е предвидена и подкрепа с хигиенни материали. Те ще се раздадат на по-късен етап през годината по възможност с последните два вида консерви от хранителния пакет.
На 21 февруари тази година от Столична община съобщиха за БТА, че общо 1216 граждани в София получават социалната услуга "Топъл обяд". Чрез подпомагането с топъл обяд се цели да се осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава.