Включването на управителя и подуправителите на Българската народна банка (БНБ) в тази процедура е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълним конституционната процедура. Това заяви Андрей Гюров, подуправител на БНБ, след срещата си с президента Румен Радев на "Дондуков 2" относно процедурата за назначаване на служебен министър-председател.
Това, което обсъдихме с президента, беше ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната, посочи Гюров. Двамата с държавния гласа са обсъдили всички процеси, нормативни и други, свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и задачите, които предстоят.
На въпрос дали би станал служебен премиер Гюров, каза, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да намери решение.
БТА припомня, че държавният глава Румен Радев продължава втори ден срещите си с посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата за назначаване на служебен министър-председател. Вчера Радев се срещна с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.