Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев награди военнослужещите от 101-ви алпийски полк, които преди дни, по време на съвместната подготовка „Родопи - 24“, проведоха реална операция по спасяване на бедстващи хора в Източните Родопи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 
Наградени бяха майор Данаил Карабов - началник на учебен център във военно формирование 28330 - Смолян, капитан Борислав Семерджиев - командир на Втора алпийска рота, старшина Борислав Костадинов - фелдшер във военно формирование 28330, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Пенчев - инструктори в учебен център за планинска подготовка. Те бяха отличени за висок професионализъм, чувство за отговорност, хладнокръвие и смелост при спешната операция по търсене и спасяване при зимни условия на бедстващи граждани в планината.
На церемонията присъства командирът на 101-ви алпийски полк полковник Стефан Димов.
На 25 март военнослужещите от 101-ви алпийски полк - Смолян успешно проведоха операция за спасяването на бедстващи хора в района на връх Голям Перелик в Родопите. След получаването на сигнал за помощ от бедстващи хора в подножието на връх Кузу ятак, в рамките на 15 минути те са изготвили план за спасяването на бедстващите, който включва избор на маршрут за придвижване и на оборудване. Бедстващите са локализирани и спасителната операция е завършила успешно. Спасените хора са прегледани за измръзвания от дежурния медицински специалист в състава на полка - старшина Борислав Костадинов, след което са транспортирани до град Смолян.