Членството на България в НАТО е политическо решение с дългосрочна визия, посочи посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов при откриването на виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“, организирана от БТА в Скопие.
Експозицията съдържа кадри и документи от ключови исторически моменти в годините, свързани с НАТО, съхранени в архивния фонд на БТА. Тя бе представена едновременно във всички 35 национални пресклуба на БТА в България и извън страната, включително в пресклуба на БТА в Скопие, в присъствието на представители на дипломатическата мисия на страната ни в Северна Македония.  
„Преди 20 години никой не можеше да помисли за агресията на Русия в Украйна и как ние бихме били сами дипломатически, ако не бяхме член на НАТО - това е една визионерска, практическа полза от присъединяването на страната ни към Алианса преди 20 години. С членството си в НАТО ние променихме регионалната архитектура на сигурността, станахме регионален лидер, който помага на другите. Помогнахме за членството в НАТО на Хърватия, Черна гора, Албания и Република Северна Македония, която подкрепихме без условия, защото това е наш геостратегически избор. А практическата полза е видима от начина, по който в Ново село функционира батальонната група на НАТО, под командването на италиански офицер, в която са включени войници от България, Република Северна Македония, Албания и САЩ, това е всъщност Коридор 8“, посочи посланик Ангелов. 
Пет послания от инициативата на БТА открои в откриването на виртуалната изложба генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Първото е, че от българските медии само БТА може да разкаже обективно пълната история на НАТО, защото само националната информационна агенция на България пази новини и снимки за организацията от първия ѝ ден през 1949 г. до днес. Второто послание се отнася до това, че от българските медии само БТА може да представи тази история едновременно в цяла България, „в своите домове в 26 областни града и още четири големи града, които не са областни центрове, както и в още шест, засега, национални пресклубове в съседни държави и сред големи български общности в чужбина“. Третото послание от изложбата е, че значение имат само онези решения, които са с поглед за много години напред. Четвъртото послание е, че „НАТО не трябва да бъде организация на генерали без сърца“, а петото показва силата на съгласието.