Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев и заместник министър-председателят и министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Република Молдова Владимир Болеа ще посетят животновъдна ферма в село Петърница, Община Долни Дъбник, област Плевен, съобщи българското Министерство на земеделието и храните.
Посещението, което е планирано за 10:00 часа, е част от програмата на заместник министър-председателя Владимир Болеа в рамките на двудневно му посещение в България по покана на министъра в оставка Вътев.
Вчера двамата министри проведоха среща в Министерство на земеделието и храните. "Смятам, че с Молдова имаме много голям потенциал за сътрудничество и в науката, и в практиката", каза Вътев след срещата.
"Установихме, че имаме абсолютни едни и същи проблеми и разговорът оттук нататък ще продължи в насока как по най-добър начин да си сътрудничим, така че да си решаваме еднаквите проблеми в страните", посочи българският министър в оставка. Той допълни, че Молдова има същия проблем с обезлюдяването на селата, с миграцията на млади хора в чужбина, със свръхпроизводството на зърно, недостига на плодове, зеленчуци, месо и мляко. "Те са ни изпреварили с един законопроект за аграрната камара, който предвижда задължително членство на всички", отбеляза Вътев.
Следобед двамата министри посетиха месопреработвателно предприятие, а днес след фермата се очаква да посетят и винарна.