Русенските театрали посрещнаха професионалния си празник - Световния ден на театъра, с три награди „Икар“, които имат 50-годишна история и са най-голямото отличие за гилдията. Отличията бяха връчени на самия празник - сряда, 27 март. 
Наградата за дебют получи актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Калоян Желев за превъплъщението си в Кристофър в спектакъла „Странна случка с куче през нощта“ по романа на Марк Хадън, режисьор Боян Иванов.
„Изказвам благодарности към Боян Иванов и Татяна Соколова, които ме избраха след кастинг, също така и на ДТ „Сава Огнянов“ като дом на това представление. Също така искам да благодаря и на останалите колеги. Това са Стоян Радев, Ясена Господинова, Кристиана Ценкова, Кадри Хабил, Венцислав Петков, Надя Банчева, Милен Димитров, Ивайло Драганов за страхотната подкрепа и за това, че ме приеха като част от екипа си без никакво съмнение“, каза при получаването на наградата младият Калоян Желев.
„Странна случка с куче през нощта“ може да гледате на русенската театрална сцена на 20 май. 
С два приза „Икар“ се поздрави и Държавен куклен театър-Русе. Спектакълът „Ясен и Омая“ от Петя Миладинова беше удостоен с Наградата на публиката за най-добър куклен спектакъл. Това отличие се връчва изцяло въз основа на гласуването на зрителите преди церемонията, а по данни на Съюза на артистите тази година са гласували над 50 000 души
„Икар“ за постижение в кукленото изкуство взе и сценографката Наталия Гочева за работата си в три продукции - „Ясен и Омая“ на Кукления театър в Русе, „Пепеляшка“ в Столичния куклен театър и „Студеното сърце“ в Общински куклен театър-Благоевград.