Постерна изложба в Историческия музей в Петрич представя забележителности на природни паркове. Тя е по повод Седмицата на гората, която ежегодно е през първата седмица на месец април, каза за БТА експертът „Връзки с обществеността“ в музея Магдалена Шимова. 
Инициативата е съвместна между музея, дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите и е с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 
Шимова посочи, че в изложбата са представени трите природни парка на територията на ЮЗДП – Природен парк „Беласица“, който е най-младият парк в България, Природен парк „Витоша“, който е първият на Балканите и Природен парк „Рилски манастир“. Постерите показват богата и полезна информация за местонахождението на парковете, също така за флората и фауната, каза тя. 
Представени са и два от обектите в нашия район – Самуилова крепост и античен град Хераклея Синтика, като едни от възможностите за културен туризъм, заедно с природния, посочи още Шимова. Другото, което бихме могли да отбележим е,  че в дирекциите на природните паркове има т.нар. информационни центрове. Това са места, специално пригодени за обучение на деца и ученици, като по този начин целта на природните паркове е да приобщават деца към природата и тук се включва разбирането за това, че няма как да опазваме природата, без да сме я опознали, допълни още експертът.
Изложбата ще остане в музея през цялата Седмица на гората, а при желание на посетителите може да я удължим, отбеляза Магдалена Шимова.