Проблемът на висшето образование не е в броя на университетите или на студентите, нито дори в размера на субсидиите, а в това, че много хора не искат да излязат от зоната си на комфорт. Това каза днес ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров в обръщението си към участниците в конференцията "Време е за Update", чийто домакин е висшето училище.
Форумът е заключителен за едноименната национална кампания, част от Европейската година на уменията. Той бе организиран по програма "Развитие на човешките ресурси" в партньорство с Областната администрация в крайморския град и Икономическия университет, а в него се включиха министрите в оставка на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на иновациите и растежа Милена Стойчева.
Проф. Станимиров представи осем предложения, които могат да повишат качеството на висшето образование у нас. Той подчерта, че е време не само за ъпдейт, но и за ъпгрейд. Продуктът на висшето образование е на входа на бизнеса, а той казва, че студентите не са достатъчно подготвени, посочи Станимиров. По думите му предприемачите търсят мотивирани, можещи и комуникативни млади хора. Знанието е стока, която бързо се разваля, за разлика от уменията, посочи още ректорът. Според него това изисква младежите да бъдат радикално включвани в много инициативи, които да развиват творческото им въображение.