С първа копка бе поставено началото на проект за реконструкция на напорния водопровод в свищовското село Алеково, съобщиха от пресцентъра на община Свищов. От там посочиха, че ремонтните дейности, които ще допринесат за намаляване загубите на вода, се реализират по Инвестиционната програма на община Свищов, с държавно финансиране на стойност 200 хиляди лева.
Реконструкцията на настоящия обект обхваща 423-метров участък от напорния водопровод на село Алеково – от помпена станция „Нова“ до черпателен резервоар на помпена станция „Стара“. Проектираният участък на водопровода е предвидено да се изгради от полиетиленови тръби с висока плътност, предназначени за работно налягане на 100 метра дълбочина (10 атм).
Село Алеково е едно от населените места в община Свищов, които са обречени на безводие, поради изключително лошото състояние на амортизиралата водопреносна мрежа и загубата на вода по трасето. Лошото водоснабдяване е основният проблем, пред които е изправено местното население, допълниха от общинската администрация.
С приключването на този проект, вече цялата напорна част на водопровода за село Алеково, която е дълга общо 1942 метра, ще бъде подменена, уточниха от общината.
Както БТА писа, преди броени дни започнаха и дейностите по реконструкцията на довеждащия водопровод до черпателния резервоар в свищовското село Хаджидимитрово, което системно бе подложено на режим на водата и безводие през лятото.