Рекорден брой от над 1000 участници ще стартират в деветото поредно издание на Маратон „Стара Загора 2024“, който ще се проведе в неделя, 31 март, в града на липите. Това съобщиха на пресконференция председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в Общински съвет Стара Загора Красимира Чахова и  началникът на отдел „Спортни дейности“ в община Стара Загора Петко Крумов.
„Регистрирането на толкова много участници показва, че този вид събития набира все по-голяма популярност сред все повече хора и те се ангажират да спортуват било то на професионално или на любителско ниво“, каза Чахова. Тя допълни, че най-много са регистрираните в най-кратката дистанция- 10,5 км. над 400 бегачи, малко по-малко са желаещите в дисциплината полумаратон, а в маратонската дистанция са около 200 лекоатлети. От думите ѝ стана ясно, че до момента от Стара Загора са регистрирани над 200 участници.
„Тази година на 21 километра ще се състои и националния шампионат по полумаратон. Там има заявени 127 състезатели- 98 мъже и 29 жени. В дистанцията полумаратон ще видим най-добрите български атлети. Ще има сериозна конкуренция и при жените, и при мъжете. В надпреварата ще се включат Милица Мирчева, Дебора Аврамова, Маринела Минева, Билсерин Сюлейман, Исмаил Сенанджи, Шабан Мустафа и други“, уточни Красимира Чахова.
Тази година участие ще вземат участие бегачи oт 14 държави, сред които България, Кения, Мароко, Германия, Гърция, Сърбия, Словения, Турция, Великобритания и други. 
Те ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10,5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в надпреварата. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42, 21 и 10,5 км ще получат и медал за участие, като спомен от събитието.
Най-малкият, записан до момента участник, е 7-годишният Михаил Давидов, който ще пробяга дисциплината от 10,5 км. А най-възрастните участници са на 78 години- Митко Гошков, който ще пробяга 21 километра и Иван Грозев, който ще се впусне в надпреварата в най-кратката дисциплина.
Стартът на Маратон "Стара Загора 2024" ще бъде даден в неделя точно в 9:00 часа пред Общината. И е първият за годината от веригата „Бягането като начин на живот“.
За първи път тази година в рамките на  маратона ще се проведе общоградско бягане в рамките на 2 километра, което ще стартира малко след официалните стартове на маратона.
Организатори са община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски комитет, БФЛА, Асоциацията "Спорт в свободното време", Спортен клуб по лека атлетика "Берое" и Спортен клуб "Ракета" и други.