„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи. Папката беше върната празна от заместник-председателят на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев.
След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях.
Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
Вчера „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) получи втория мандат за съставяне на правителство от президента и го върна веднага неизпълнен. От коалицията ПП-ДБ призоваха изборите за български и европейски парламент да се проведат заедно, но държавният глава посочи, че вече е много късно за такава молба.
Ден по-рано парламентът реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключва неуспешно.