„Тонка Обретенова е една личност, която по традиционен начин е изпълнявала своята роля на майка, но по нетрадиционен начин се е държала като такава. С нейните си постъпки тя успява да наложи един модел на поведение, който много се отличава от това, което другите майки могат да възпроизведат в своето ежедневие. Знаейки какво предстои и какво би могло да стане, тя е прежалила своите деца в името на българската свобода“. Това каза в словото си в памет на Баба Тонка уредникът в Регионалния исторически музей Ренета Рошкева.
131-годишнината от смъртта на иконата на българската свобода беше отбелязана вчера пред  паметника й с организирана от Община Русе церемония. Заупокойна молитва бе отслужена от Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, в съслужение със свещеници от митрополията.
„Баба Тонка е един от символите на града ни. Тя остава в историята на България, в съзнанието на общността ни, като образ на майката, дала най-свидното си за България, за нейната свобода и независимост. С делото си и днес тя продължава да ни предизвиква да се замислим какво дава всеки един от нас за Родината“, каза в речта си кметът Пенчо Милков.
„Мястото, на което сме се събрали, е символ на копнежа на всеки русенец към свободата и стремежа му към самостоятелна държавност. Това е така, защото величието на Тонка Обретенова и значимостта на нейното дело се открояват все повече в наши дни, тъй като въпросите относно принципите, мечтите и морала стават все по-актуални в динамичното ни ежедневие“, заяви зам.областният управител Георги Георгиев.
Символ на приемствеността стана изпълнението на стихотворението „Аз съм българче“ от петокласника Христо Костов от СУ „Христо Ботев“.