Върховният административен съд отмени окончателно финансовата корекция от почти 5 милиона лева за „ВиК“-Русе заради една от големите поръчки по водния проект. Управляващият орган на програма „Околна среда“ твъдеше, че за Обособена позиция 2 е сключен договор с изпълнител ДЗЗД „ВиК Средна кула 2019“ на стойност 19 881 298,65 лева, след като обединението и отстраненият участник ДЗЗД „ВиК Русе 2020“ не са били третирани еднакво. Основанието е, че и при двата кандидата имало несъответствие с изискването периодът за съобщаване на дефекти да бъде поне 365 календарни дни.
Върховните магистрати потвърждават предишното решение на Административния съд в Русе, тъй като по отношение на отстранения участник ДЗЗД „Русе-ВиК“ са налице и други основания за отстраняване, което оборва констатацията, че участниците не са били третирани еднакво. В случая с ДЗЗД „ВиК Средна кула 2019“ става въпрос за очевидна фактическа грешка, отстранима по друг ред. И в сключения с изпълнителя Договор изрично е посочено, че отговорността по време на период за съобщаване на дефекти е 365 календарни дни.
Не е обоснована и тезата, че констатираното несъответствие във времевия график засяга или би могло да засегне бюджета на Евросъюза, тъй като ценовото предложение на отстранения участник е по-високо по размер - 21 851 834,73 лева без ДДС или почти с 2 млн. повече.
С тези аргументи ВАС отхвърля окончателно претенциите на УО по ОП „Околна среда“. Министерството на околната среда и водите е осъдено и да плати на „Водоснабдяване и канализация“ ООД-Русе разноски в размер на 40 000 лева.