Канадският режисьор Джеймс Камерън достига на 26 март 2012 г. сам най-ниската точка на земната кора - Марианската падина в Тихия океан, със специално конструирания 12-тонен батискаф "Дипсий чалънджър" (буквално: "Предизвикател на дълбокото море"). Камерън успява в своето начинание в конкуренция с три други екипа, планирали същата цел. Единият от тях се оглавява от председателя на съвета на директорите на корпорация "Гугъл" Ерик Шмид, а вторият - от британския милиардер Ричард Брансън. Американецът Брус Джоунс е ръководител на третия екип.
До дъното на Марианската падина, която е в Западния Тихи океан, са стигали само двама души. На 23 януари 1960 г. швейцарският учен Жак Пикар и лейтенантът от Военновъздушните сили на САЩ Дон Уолш се спускат с батискафа "Триест" до дъното, където прекарват 20 минути, но не успяват да видят много, защото подводният им апарат надига облаци от пясък наоколо. В интервю за радио Би Би Си 4 Уолш заявява, че след като са достигнали най-дълбоката точка, са изпитали странно усещане и са съпреживяли историческия момент в пълно мълчание.Джеймс Камерън е първият човек в света, успял сам да достигне най-дълбокото място на падината, наречено "Чалънджър дийп" ("Предизвикател на дълбините"). Самата падина е 120 пъти по-голяма от Големия каньон и е с над километър и половина по-дълбока от височината на връх Еверест.
БТА съобщава за спускането в своята емисия “Забава и знание”:
Джеймс Камерън подготвя спускането до най-дълбоката точка на Марианската падина
Лондон, 8 март 2012 г. /БТА/ Режисьорът Джеймс Камерън се доближава до целта си да се гмурне на 11 км до най-дълбоката точка на океана - Марианската падина, съобщи Би Би Си.Той успешно приключи изпитателното спускане на 8 км край брега на Папуа Нова Гвинея и се надява да достигне най-дълбоката точка на Световния океан през следващите седмици.До дъното на Марианската падина, която е в Западния Тихи океан, са стигали само двама души през 60-те години на миналия век.Джеймс Камерън отдавна се увлича по океана. Той използва спускаем апарат, докато работеше по филма "Титаник", за да заснеме останките от лайнера.Апаратът, с който Джеймс Камерън ще се спусне на рекордната дълбочина, е построен от австралийски инженери. Той е само за един човек. Съоръжен е с камери, включително и малка стереоскопична камера, която може да издържи на налягането от 1000 атмосфери.Джеймс Камерън планира да остане на дъното на океана шест часа, през които да изследва Марианската падина. Той ще използва заснетото за триизмерен документален филм. Освен това ще събере проби за научни изследвания.Експедицията е с подкрепата на "Нешънъл джиографик" и "Ролекс”…
***
Започна експедицията на Джеймс Камерън до дъното на Марианската падина
Ню Йорк, 21 март 2012 г. /БТА/ Режисьорът Джеймс Камерън в понеделник, 19 март, е започнал опасната си експедиция, по време на която предвижда да се спусне със собствен батискаф до дъното на Марианската падина - на около 11 000 метра. По време на гмуркането той ще заснеме филм, съобщи Нюзру.В понеделник Джеймс Камерън се е отправил за остров Гуам в Тихия океан заедно с екип от специалисти, съобщи “Нейчър”.В началото на март 2012 г. Камерън постави световен рекорд, спускайки се сам на дълбочина 8166 метра в Соломоново море. До дъното на Марианската падина, която е в Западния Тихи океан, са стигали само двама души през 60-те години на миналия век. (…)Апаратът Deepsea Challenger, с който Джеймс Камерън ще се спусне на рекордната дълбочина, е построен от австралийски инженери и е на стойност около 7 милиона долара…
***
Батискафът на кинорежисьора Джеймс Камерън е извършил успешно пробно спускане в Марианската падина без човек на борда
Хонолулу, Хаваите, 24 март 2012 г. /БТА/ Подводният апарат, който ще свали режисьора на филма "Титаник" Джеймс Камерън на дъното на Марианската падина - най-дълбоката точка на Световния океан, е направил успешно пробно спускане без човек на борда, предаде Асошиейтед прес.Камерън каза пред телевизионния канал "Нешънъл джиографик нюз", че специално конструираният батискаф с името "Дийпсий чалънджър" е приключил в сряда успешно тестовото потапяне на дълбочина близо 11 000 метра. Екипът на кинорежисьора се е оттеглил от района и ще се върне на мястото на потапянето днес…
***
Спускането започва късно през нощта на 25 март, съобщава БТА:
Джеймс Камерън започна спускането си в Марианската падина
Париж, 25 март 2012 г. /БТА/ Канадският режисьор Джеймс Камерън започна днес спускането си в Марианската падина в Тихия океан на борда на специално конструиран батискаф, съобщи Франс прес, като се позовава на "Нешънъл джиографик".Режисьорът на "Титаник", "Аватар" и "Бездната" "започна спускането си към най-дълбоката зона на океана", на 11,2 км под морското равнище, посочи в туит "Нешънъл джиографик", който ръководи експедицията "Дийпсий чалъндж".
***
Джеймс Камерън стана първият човек от 50 години, достигнал сам най-дълбокото място в световния океан
Вашингтон, 26 март 2012 г. /БТА/ Канадският режисьор Джеймс Камерън стана първият човек от 50 години, достигнал сам най-ниската точка на земната кора, Марианската падина в Тихия океан, до която се спусна на борда на специално конструиран батискаф, съобщиха световните агенции. Режисьорът на "Титаник", "Аватар" и "Бездната"  е "първият човек в света, успял сам сам да достигне дъното на най-дълбокото място на земната кора, рекордните 10 989 м под морското равнище", посочи в туит "Нешънъл джиографик", спонсор на експедицията "Дийпсий чалъндж".
На 23 януари 1960 г. до дъното на Марианската падина се спуска батискафът "Триест" с швейцарския учен Жак Пикар и лейтенанта от ВВС на САЩ Дон Уолш. Те прекарват на дъното 20 минути, но не успяват да видят много, защото подводният им апарат надига облаци от пясък наоколо. (…)
Научно-изследователският подводен апарат на Камерън започна спускането си към 05.15 часа местно време (19.15 часа по Гринуич в неделя) и стигна до дъното в 7.52 часа местно време (21.52 часа по Гринуич). Планирано е Камерън да остане около шест часа в Марианската падина. През това време ще направи снимки в 3-D благодарение на мощни прожектори и ще събере образци, които ще бъдат изучени от морската биология, астробиологията, морската геология и геофизика. 
***
Джеймс Камерън се завърна на повърхността след историческото солово достигане до дъното на Марианската падина
Вашингтон, 26 март 2012 г. /БТА/ Канадският режисьор Джеймс Камерън се завърна на повърхността, след като достигна сам най-ниската точка на земната кора, Марианската падина в Тихия океан, на борда на специално конструиран батискаф, съобщиха световните агенции. Камерън "се завърна на повърхността, поздравления за историческото му гмуркане до най-дълбокото място в Тихия океан", съобщава в Туитър експедицията "Дийпсий чалъндж", спонсорирана от "Нешънъл джиографик".    ***
Джеймс Камерън покори Марианската падина: "Това бе най-щастливото спускане до дъното в моя живот"   
Вашингтон, 26 март 2012 г. /БТА/ "Това бе най-щастливото спускане до дъното в моя живот", написа в Туитър известният канадски режисьор Джеймс Камерън, който стана първият човек от 50 години, достигнал сам най-ниската точка на земната кора в Марианската падина, съобщават световните агенции.След като достигна крайната цел на своето спускане Камерън докладва на съпровождащия го екип: "Всички системи работят нормално. Нямам търпение да споделя с вас видяното!".
Режисьорът прекара малко повече от три часа на морското дъно на дълбочина 10 898 метра, преди да изплува на повърхността със своя 12-тонен батискаф "Дипсий чалънджър". Обратният път бил изминат от Камерън за по-кратко време от предвидените 70 минути. Все още няма данни за здравословното състояние на 57-годишния канадец.Според лекаря на експедицията Джо Макинис, Камерън със сигурност се е чувствал малко скован и изтръпнал, заради неудобното положение, в което е трябвало да пребивава в дълбоководния апарат. "Не очаквам да има никакви проблеми, каза той. Джеймс е в много добра форма за своята възраст". (…)
Арнолд Шварценегер, звездата във филмите на Камерън от поредицата "Терминатор", бе сред първите, които го приветстваха в Туитър: "Поздравления за моя голям приятел, който направи най-дълбоководното самостоятелно спускане на всички времена! Ти винаги си бил първопроходец!".
Дългият седем метра батискаф "Дийпси чалънджър", в чието проектиране участваше и самият Камерън, имаше възможност да се спуска с въртеливо движение със скорост 150 метра в минута. Апаратът беше конструиран така, че да може да издържи 56 часа на морското дъно. Той бе подложен на огромно налягане. За сравнение специалистите от сп. "Нешънъл джиографик", казаха: "Представете си три джипа едновременно да затиснат палеца ви!"
За рекордното си постижение Камерън тренираше в продължение на няколко месеца - предимно бягане и йогийски упражнения. Те му бяха необходими, за да може да издържи продължително време, след като свие снажното си тяло в тясната пилотска камера. Тя бе изработена от стомана с дебелина 6,4 сантиметра и бе способна да издържи на 1138 бара налягане. За конструирането на "Дийпси челънджър " бяха необходими осем години, като в апарата бяха приложени най-съвременни технологии. С успешния си опит Камерън успя да заснеме в 3 D "извънземния свят" на рекордната дълбочина и да вземе проби от дъното.
Режисьорът на "Титаник", "Аватар" и "Бездната" е "първият човек в света, успял сам да достигне дъното на най-дълбокото място на земната кора, рекордните 10 989 м под морското равнище", посочи в туит "Нешънъл джиографик", спонсор на експедицията "Дийпси чалъндж". (…)
Експедиция на Камерън ще се превърне в 3 D документален филм, който ще бъде прожектиран в киносалоните и излъчен по телевизионния канал на "Нешънъл джиографик". В едноименното списание ще бъде публикуван обширен репортаж от дълбоководното приключение. 
***
Джеймс Камерън: "Най-дълбоката точка на планетата е запустяла и чужда!"
Вашингтон, 26 март 2012 г. /БТА/ След като Джеймс Камерън се спусна до най-дълбоката точка на океана, известният режисьор заяви, че последната граница на Земята прилича на друга планета - запустяла и чужда, съобщи Асошиейтед прес.Камерън говори в понеделник за 3-часовия си престой на дъното на Марианската падина на 11 километра под морското равнище. Той описа мястото като студено, тъмно и извънземно. (…)Камерън се притеснявал да не би да е твърде зает с изследователските си задачи и да не може изцяло да се наслади на гледката. Подобно нещо се случило на астронавтите от "Аполо". Все пак той успял да отдели време на лунния пейзаж на морското дъно и да оцени колко извънземен е той. 
***
Джеймс Камерън планира да се спусне още четири пъти в Марианската падина 
Москва, 27 март 2012 г. /БТА/ Режисьорът на "Аватар" и "Титаник" Джеймс Камерън, който първи в света слезе сам с 12-тонния батискаф "Дипсий чалънджър" до дъното на Марианската падина в понеделник, на 26 март, през следващите седмици ще направи още четири спускания до най-дълбоката точка на Земята, съобщи РИА "Новости", като се позова на в. "Вашингтон пост".Джеймс Камерън е единственият човек, който самостоятелно се спусна на дълбочина 10 898 метра. Режисьорът прекара малко повече от три часа на морското дъно, при планиран шестчасов престой. Обратния път измина за 70 минути, по-бързо от очакваното. Експедицията бе подготвяна в продължение на около седем години, а изграждането на батискафа струваше около седем милиона долара. В разработката на научните програми участваха учени от Института по океанография "Скрипс", университет на Хаваите и Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена.Основна задача на експедицията бе да се вземат образци за научни изследвания и да се заснеме материал за  бъдещ филм, който режисьорът ще представи съвместно с "Нешънъл джиографик".Камерън успя да заснеме 7-часов материал за филма с помощта на 3D камера с високо разширение, запечатала целия процес на спускането.Хидравликата на системата за събиране на мостри на дълбоководния апарат обаче се е повредила. Точно когато Камерън се е канел да вземе първата проба, изтекла хидравлична течност. Затова не могъл да донесе нищо от дълбините. (…) 
Камерън е споделил, че е трябвало да вземе образците с помощта на метална "ръка", управлявана от хидравлика. Тъй като опитът е бил неуспешен, режисьорът на "Аватар" планира още четири пъти да слезе до дъното на Марианската падина. Три от тези спускания трябва да бъдат осъществени още през следващите седмици, след като бъдат отстранени неизправностите на "ръката". Друга задача е била да бъдат описани и по възможност да бъдат донесени на повърхността образци от организми, които живеят на близо 11 километрова дълбочина. Режисьорът е разказал, че се е надявал да види някой дълбоководен звяр или същество, което би събудило разказвача у него, но не е успял. Единственото, което е видял, са били малки създания, подобни на скариди."На всички сигурно им се иска да кажа, че съм видял гигантски калмари или някакви чудовища, но там нямаше такива... Нямаше нищо, което да е по-голямо от 2,5 сантиметра" - цитира "Вашингтон пост" думите на Камерън. 
Самият режисьор се е чувствал добре, както никога преди и за пръв път толкова далеч от човечеството. Когато апаратът е достигнал дъното, той се  е спуснал на практически еднородна плоскост, покрита с нещо много меко, практически желеобразно. То се е простирало, додето е стигал погледът на Камерън.  В интервю, дадено девет часа след като се е завърнал от дъното на Марианската падина, Камерън е споделил, че пейзажът му се е сторил като този на Луната, почувствал се е така, сякаш за един ден е отлетял до друга планета и след това се е върнал обратно. "Средата там е много странна - е казал Джеймс Камерън - Не бих казал че е много уютна. А и човек не може да се протегне".
Известният режисьор е заявил, че последната неизследвана област на Земята прилича на друга планета - запустяла и чужда. Той е описал мястото като студено, тъмно и извънземно. Джеймс Камерън се притеснявал да не би да е твърде зает с изследователските си задачи и да не може изцяло да се наслади на  гледката. Подобно нещо се случило на астронавтите от "Аполо". Все пак той успял да отдели време на лунния пейзаж на морското дъно и да оцени колко извънземен е той."Просто стоях и гледах през илюминатора тази гола и пуста лунна равнина, наслаждавах се" - е казал Джеймс Камерън. Той е признал, че е осъзнал колко е самотен. - Най-силно се усеща чувството за изолация, осъзнаваш колко си дребен в това огромно, черно и неизследвано място."
57-годишният режисьор е казал за "Вашингтон пост", че разглежда мисията като начало на дългосрочна кампания по изследване на екстремните дълбини. На най-дълбоките участъци на океана се падат под 3% от неговото дъно, но всички те на практика не са изучени. От един път не може да се отговори на всички въпроси, свързани с Марианската падина - е казал Джеймс Камерън. - Навярно последните места на планетата, които човек още не е видял и не е нанесъл на картата, са дълбокият океан.
***
Джеймс Камерън откри в Марианската падина причудливи организми, които пазят тайната на зараждането на живота
Москва,  7 декември 2012 г. /БТА/ Ключът към разгадаването на произхода на живота на Земята, а вероятно и отвъд нейните предели, може би се крие в най-дълбокото място на планетата - в Марианската падина. Изследвайки уникалните видеокрадри и образци, получени по времена мартенската дълбоководна мисия на световноизвестния холивудски режисьор Джеймс Камерън, учените са открили причудливи форми на живот. Например на дълбочина почти 11 000 метра дъното буквално е застлано с "килим" от микроорганизми, съобщи Нюзру.
При подробно разглеждане може да се види, че "килимът" се състои от странни нишковидни "храсти" върху подводните скали, които, ако се съди по всичко, доставят на микроорганизмите "химическа" храна. Изследователите предполагат, че тук трябва да се търсят корените на метаболизма - нещо подобно може да е предизвикало химичните процеси, които са довели до зараждането на земния, а може би и на извънземния живот в пределите на Слънчевата система. Става дума за небесни тела като Европа - ледената луна на Юпитер, съобщи сайтът LiveScience.com.
Удивителните резултати от мисията на Камерън бяха представени в Сан Франциско, където тази седмица се провежда конгресът на Американския геофизически съюз. Самият режисьор разказва, че от батискафа "Чалънджър дийп" ("Предизвикател на дълбините") е наблюдавал "безжизнен" ландшафт, подобен на повърхността на Луната. Но учените, които изследваха събраните от него образци, скоро откриха, че дори и на най-тъмните и студени места има морски живот.
Например на невероятната дълбочина, на дъното на Марианската падина, бяха намерени гигантски (17-сантиметрови) подобни на скариди същества - амфиподи. Тестове показаха, че в организма им има такива компоненти, благодарение на които тъканите и протеините успешно функционират в условията на високо налягане. Сред тези компоненти е сцило-инозитолът, идентичен на препарата, който се използва в клиничните изпитания, свързани с търсенето на методи на лечение на болестта на Алцхаймер.
От Марианската падина са били извадени на повърхността около 20 000 микроорганизма, които ще бъдат подложени на генетични изследвания, а също гигантски амеби - най-простите организми, едни от най-големите едноклетъчни. Преди пътешествието до най-дълбокото място на Земята, Камерън се спуска под вода на 8000 метра в района на Папуа-Нова Гвинея. По време на тази експедиция също бяха наблюдавани необичайни същества. Най-големите от тях се оказаха морски краставици. Един от извадените на повърхността видове може би е нов. Освен това на по-малка дълбочина, около 4 километра, обитават безгръбначни чревнодишащи червеи (Enteropneusta).
Мисията на режисьора на "Титаник" и "Аватар" Джеймс Камерън предостави много нова информация на биолозите, геолозите и химиците, които се надяват, че тя далеч няма да се окаже последната. Самият Камерън, а и други изследователи, засега не предвиждат нови пътешествия, но режисьорът нееднократно е заявявал, че и батискафът, и другото оборудване са в изправност и се съхраняват в дома му в Санта Барбара, Калифорния. Така че всичко е въпрос на финансиране.