„В часа на нашата среща с удовлетворение наблюдавах как вече порасналата моя ученичка успява да завладее умовете на настоящите ми ученици, да ги мотивира да работят в екип и да извличат необходимата информация. Повторих си, че всяко усилие си заслужава заради тези будни, умни деца. В крайна сметка с тези срещи успявам да ги убедя, че в основата на успеха са трудолюбието, постоянството, трупането на знания и умения. Това е моят начин да се боря с пошлостта и арогантността, която се шири в нашето общество.“ Така Йорданка Бодурова, начален учител от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ с 33 години педагогически стаж, описва срещата ни на 14-ти март с учениците от IV Г клас. Те бяха запознати с рубриката „Младите лица на Русе“ на вестник „Утро“ от нейния автор под формата на игра, защото учениците, а в много случаи и възрастните учат най-добре именно по този начин.
Тази среща се осъществи по програма „Джуниър Ачиймънт България“. Програмите й са разработени за всички образователни степени - от първа група на детската градина до университета. Целта е с подходящи за определената възраст похвати да се формират знания и умения за професиите, икономическите отношения в обществото, финансовата грамотност. Госпожа Бодурова споделя, че срещите на учениците с успели в професията хора, са само един от похватите за постигане на цели. Те съставят и една от ключовите компетентности, залегнали в Лисабонската стратегия на ЕС - инициативност и предприемачество. На този етап децата са се срещали с лекаря д-р Тервел Минев и авиационния специалист инж. Пламен Хинов. И двамата гости са дали следния съвет на децата: „Ако искате да сте здрави и щастливи, трябва да работите това, което харесвате и което обичате да правите“.
В началото на нашия час децата бяха разделени на 6 отбора с по четирима души, разпределени на случаен принцип. Бяха им раздадени имена на гости от рубриката, изявяващи се в различни сфери: манга артист; актриса, която води и режисира детска театрална школа; студентка в Китай, която работи в посока изграждане на културен мост между България и Китай; отново студентка, която пък работи за изграждане на подобен в посока България-Австрия; професионален музикант и нотописец; фитнес инструктор с дългогодишен опит в сферата. Учениците трябваше първо да излъчат говорител на групата, който да ги представлява. Раздадоха им се таблици, като най-важните части от тях бяха свързани с това с какви предизвикателства се е срещал съответният гост по пътя към успеха; какви съвети или какво мотивационно послание дава той на младите хора; кои са трите най-важни неща, които те са запомнили от интервюто. Децата трябваше по най-бързия начин да прочетат текста и да попълнят таблицата.
Това си беше предизвикателство за възрастта им предвид стила и съдържанието на интервютата и работата в екип. Децата трябваше да покажат и приложат умения за синтезиране на информацията и публично говорене.
В края часа техният класен ръководител Йорданка Бодурова обяви класирането по отбори. Тя беше възхитена от техните способности, а аз - от многото големи очички, търсещи новото, различното. Попитах я защо е избрала да стане начален учител. „Обичах началната ми учителка - г-жа Гинка Кънева, тя е причината да избера тази професия. За тази възраст учителят е авторитет, което само по себе си е голяма отговорност - да не нагрубиш, да не попариш детската душа“, гласеше отговорът.
Допада й и широкия спектър от учебни дисциплини в началното образование - от математика до компютърно моделиране, което за нея е едновременно предизвикателство и удоволствие. „Имаме свободата в проектните дейности да надграждаме и да задълбочим знанията на учениците. Ако не се лъжа - най-добри резултати на PISA показват именно четвъртокласниците“, допълва г-жа Бодурова.
И тук съвсем естествено възниква въпросът защо по-нататък се къса нишката на тези добри успехи, които не са само на хартия, съдейки по умните и обнадеждени очи от онзи ден. Но това вече е друга тема...
* Михаела Георгиева е автор на концепцията и на интервютата в рубриката „Младите лица на Русе“ - Б.р.