Проф. д-р Огнян Хаджийски, дмн, е началник на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Медика Русе“. Той е сред създателите на програмата за обучение по специалността „Пластична хирургия“. Авторитетен преподавател, учен, с 40-годишен стаж в „Пирогов“, където е бил началник на Клиниката по изгаряния и председател на Научния съвет на спешната болница. Дълги години е национален консултант. Сега е един от двигателите на симпозиума „Пролетни хирургични дни“, оглавява неговия Научен комитет. Тазгодишното издание на форума е на тема „Хирургията - настояще и бъдеще“ и ще се състои от 29 до 31 март в хотел „Рига“.

- Проф. Хаджийски, предстои тазгодишното издание на симпозиума „Пролетни хирургични дни“, организиран от Лечебни заведения „Медика“ И Русенския университет.  Какъв е интересът към него?  
- Това е третата по ред конференция, изцяло финансирана от Лечебни заведения „Медика“, благодарение на проф. д-р Кирил Панайотов. На първата имаше около 150 участници, на втората около 250, сега очакваме около 350. Както виждате, интересът е голям, което е свързано със сериозна организация, включително необходимостта от осигуряване на подходящи зали за презентациите, които трябва да се осъществят в рамките на ден и половина. Заявените доклади са над 90. Слава богу, успяхме да осигурим три големи зали в хотел „Рига“, равностойни една на друга. Откриването ще бъде в петък след обяд, а в събота от сутринта до късно вечерта ще чуем презентациите на участниците. Всяка година във форума има
представители на всички големи болници в страната и на всички профилни хирургична специалности
Така ще бъде и тази година - потвърдили са например колеги от водещите болнични заведения в София, Пловдив, Плевен и Варна, колеги от новия медицински факултет в Бургас, от медицинските университети в София, Плевен, Варна, Пловдив, Стара Загора. Ще имаме гости и от чужбина - детски хирурзи от Турция и Узбекистан. 
- Какво ново ще кажат хирурзите по време на форума и с какво ново може да се похвали УМБАЛ „Медика Русе“? 
- Интересно, всички ме питат какво ново. Новото не може да е всекидневно, но всичко онова, което вършат хирурзите в света, полека-лека идва и в България, първо в големите болници, включително и в Лечебни заведения „Медика“. Във всяка хирургична специалност има по нещо иновативно, което колегите са започнали да работят и да утвърждават в своя профил. Важното е, че и тази година изтъкнати хирурзи ще споделят своя опит и знания, което е от изключително значение за професионалното развитие  и за повишаване качеството на медицинските услуги у  нас. Радостно е, че по определени теми ще докладват и млади колеги, с научни интереси и специализанти. Сред тях са и специалисти от различни хирургични специалности на „Медика“, включително хирургични сестри. Ние, като домакини, участваме с двадесетина доклада, като някои от тях са в колаборация с Русенския университет, с други медицински университети и университетски болници.
Наскоро открихме Отделение по сърдечна хирургия и със сигурност догодина колегите ще имат с какво да участват.
Това отделение е голямо постижение не само за болницата, но за града и региона
От 2021 г. развиваме и лицево-челюстна хирургия. Нашето Отделение по пластично-възстановителна и естетична хирургия също има какво да каже. В него работим шестима лекари: 4-ма от колегите са със специалност „Пластична хирургия“, петият е на крачка от нея, а един колега е без специалност, но с много опит в областта. 
- Разкажете повече за дейността на вашето отделение.
- Първо бих искал да подчертая, че в нашето отделение екипът е много важен, той е много добър, сработен, поради което няма излишно напрежение и стрес. Аз самият съм един от всички, хората го знаят и го оценяват. Съвсем умишлено нямам собствен кабинет, от лекарите през медицинските сестри до санитарките сме като едно семейство. Това ни помага да се концентрираме върху работата си. От друга страна, е важно да се знае, че ние сме от малкото отделения в страната, които се развиваме почти равностойно и в трите направление на тази специалност - травматична, реконструктивна и естетическа хирургия. Работим в тясно сътрудничество и с лицево-челюстните хирурзи. В случая професионалната конкуренция не е пречка, защото ние се допълваме. 
Обемът на работата ни непрекъснато се увеличава от 2013-та насам. Започнахме с 300 болни годишно, а през миналата година имахме 1920 пациенти. Няма нужда да посочвам повече цифри, достатъчно е само да се каже, че
нашето отделение е на второ място в страната след  УМБАЛСМ „Пирогов“
Истината е, че макар да се водим отделение, реално отговаряме на стандартите за клиника. 
- Какви пациенти и с какви медицински проблеми най-често търсят помощта ви? 
- Една част са спешни случаи, свързани с различни видове травматизъм. При изгарянията до оперативно лечение се стига при дълбоки рани, когато е засегната не само кожната тъкан. А също и при изгаряния на големи участъци от кожата. 
Допреди малко оперирахме младо семейство с 50-60% изгаряния след битов инцидент. Но в отделението имаме и 2-годишно дете, което е доведено за лечение при нас от 100 км. Факт е, че
за Централна и Източна България ние сме центърът за лечение на изгарянията с най-голям обем на работа
Други са свързани с реконструктивната хирургия, която се налага най-вече след катастрофи и онкологични заболявания на кожата. Напоследък нараства процентът на пациентите, които се възползват от естетичната хирургия. Ние се стремим да предлагаме всичко ново в областта на естетичните процедури. 
- Какви процедури обикновено си правят хората при вас? 
- Можем да правим всичко от главата до петите. Жените обикновено идват да коригират корем, гърди и лице. Има вече и мъже с интерес към естетичната хирургия на лице, корекция на клепачи, а също и при отслабване.  
- Естетичната хирургия напоследък е голям хит, но все пак става дума за операция. Какви са рисковете? 
- Всяко влизане в операционната крие рискове. Дори само 1% усложнение е 100% за конкретния човек, на когото то се случи. И при естетичните интервенции е валидна тази максима. Затова човек трябва добре да прецени дали въобще си заслужава дадена корекция, в какъв обем да е тя и, не на последно място, ако се реши на операция, кой да му я направи. Трябва да се знае, че за всеки тип операция има определени показания - в кои случаи пациентите са подходящи за дадена интервенция и в кои тя не е желателна. Увеличаването на гърдите например с импланти 300-400 кубика е нормално, но при 800 кубика се изисква показанията да се прецизират.
Едни огромни гърди не само могат да изглеждат неестетично, но и да имат контра индикации
Те тежат и могат да доведат до гръбначни изкривявания. Затова е изключително важно пациентите да направят правилния избор, да се доверят на преценката на  специалистите. Трябва да имат предвид, че и при този тип операции общото здравословно състояние има значение. 
- Какво точно представлява хирургичната реконструкция и колко често правите такъв тип операции? 
- Реконструктивната хирургия е различна от козметичната, защото е по медицински причини. Реконструктивната хирургия обикновено се препоръчва след тежки травми и наранявания или след лечение на някои видове рак.
Това е една много сложна зона на действие, защото много често изисква интервенция не само на кожа, но и на мускули и съдове. Реконструктивната хирургия коригира вродени дефекти и такива, които са резултат от нараняване или заболяване. Често правим реконструкция на гърдата след мастектомия. Един от новите методи е вместо изкуствени импланти да се трансферира мастна тъкан от корема. В предстоящите „Пролетни хирургични дни“ един от докладите е посветен на тази методика, при която се използва пренос на тъкан към отдалечени локализации и свързване с кръвоносните съдове. Това е микрохирургия,
двама от лекарите в нашето отделение изкараха дълъг курс в престижна клиника в чужбина във връзка с този хирургичен метод 
- Това означава ли, че започвате да го прилагате тук?
- Да, ще започнем да правим и това, но е необходима специална апаратура. Имаме обещанието на проф. Панайотов, а досега каквото е казал, е осъществено. Нашият екип е отлично подготвен, непрекъснато повишава квалификацията си, така че приемаме всякакви предизвикателства. 
- А развивате ли научна дейност в „Медика“? 
- Това е моята амбиция, а и на ръководството. Не е случайно, че форумът „Пролетни хирургични дни“ вече се превръща в традиция.  
В момента като университетска болница при нас се обучават студенти и специализанти не само от Русенския университет, а и от медицинските университети от Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Бургас.
 УМБАЛ „Медика Русе“ има възможност и прави наука.
Само през последната година трима специалисти от лечебното заведение защитиха докторски степени, като се очаква скоро към тях да се присъединят още от изявените лекари на „Медика“. Тепърва предстои и двама от младите лекари в нашето отделение д-р Бонев и д-р Тонев също да станат докторанти.
- Проф. Хаджийски, какво ще пожелаете на форума и участниците в него? 
- Научната програма на симпозиума е много актуална, в нея са включени доклади за иновативни методи на диагностика и лечение и вярвам, че този обмен на идеи и опит ще бъде интересен и полезен за развитието на лекарите. На всички участници пожелавам да участват активно в дискусиите, а темите, които пряко се отнасят до работата им, да ги провокират да надграждат своите знания и умения, вкл. да се развиват и в областта на науката. Бъдещето се създава от смелите и непрекъснато развиващи се хора, още повече бъдещето на медицината. 
Вярвам, че и третото издание на „Пролетните хирургични дни“ ще премине перфектно и ще остави колегите доволни от организацията и възможностите за осъществяване на полезни професионални контакти. 

Мартин ГЕОРГИЕВ