„Подобен тип покана за бала е едно незабравимо изживяване, свързано с много положителни емоции. Това е моментът, в който спомените от всички години минават като на лента в съзнанието.“ Така младата учителка по български език и литература в Професионалната гимназия по туризъм Биляна Николова, възпитаничка на същото училище, а след това и на Русенския университет, определя поканата на своя 12 Б клас за предстоящия бал, която получи на покрай многото поздравления и пожелания на 8 март.
Младата жена разказва, че е избрала да стане учител, въпреки многото предизвикателства в професията, защото е имала желание да работи с деца. За нея изборът на кариерен път е призвание. „Учителската професия изисква всеотдайност и отговорност. Да си учител означава да се развиваш ежедневно и да предаваш знанията си. В работата има много радостни моменти, в които разбираш, че това, което правиш има смисъл!“, допълва Биляна Николова.
На празника на жената нейните ученици от Професионална гимназия по туризъм „Иван. П. Павлов“ решават да я поканят на празника на завършването си по един по-различен и интересен начин. Основните организатори са четирима - Жаклин Огнянова, Елица Йорданова, Даниел Маринов и Теодор Панчев. Елица споделя, че не може да каже, че процесът на подготовка е преминал гладко - имало е доста разногласия по много въпроси, но всички са били единодушни, че трябва да заложат на българската народна музика.
На самия ден госпожа Николова, първоначално със затворени очи и придържана от двама ученици, е посрещната от жив оркестър, голям плакат „Г-жо Николова, ще дойдете ли с нас на бала?“, шампанско и голям букет цветя. Според Жаклин Огнянова фолклорът винаги ще си остане „езикът на душата“. Тя допълва, че в днешно време използването на народни мотиви е начин да изразиш себе си, а като учител, завършил специалност „Български език и история“, за тях е било от изключително значение поканата да включва тези автентични за нея фолклорни знаци.
Учениците споделят и какво е за тях класната ръководителка. От чисто педагогическа гледна точка Теодор Панчев смята, че младите учители са по-близо до учениците, използват повече съвременни методи на преподаване, които от своя страна правят часовете запомнящи се. Съученикът му Даниел Маринов допълва, че подходът към учениците не може да се определи от възрастта на един учител, но определено има повече теми на разговор с по-младите учители. А Жаклин твърди: „Нашата класна е пример за Учител. Откроява се с това, че за нея основната цел е да ни научи първо да бъдем добри хора, но също така да познаваме и заобичаме българския език и литература. Начинът, по който преподава учебния материал те кара да бъдеш любознателен и отговорен към предмета на обучение“.
Като млад учител Биляна Николова смята, че пътят към сърцата на учениците е дълъг, но зависи предимно от учителя. Има множество фактори, които влияят върху отношенията й с учениците. Една от причините да бъде близо до тях е именно възрастта й, но все пак не трябва да се преминава тънката граница. В тази ситуация учителят е този, който дава пример на учениците. За нея те трябва да знаят, че когато става въпрос за учебните часове работата е сериозна, а когато имат нужда от помощ или съвет, учителят винаги е насреща.
Преподавателката по български език и литература е завършила средното си образование преди 10 години и в динамичното време, в което живеем днес, са настъпили доста промени. Първо навлизат интерактивните методи, а сега се развива STEM обучението - все иновации, които дават възможност за по-лесно усвояване на знанията от учениците и за по-силната им мотивация и ангажираност в учебния процес. Николова твърди, че именно тези методи дават възможност за насърчаването на креативността и развитието на личностния потенциал. А от учителите се изисква да се приспособяват към промените, които са за по-добро.