Минималната работна заплата у нас трябва да стане 1800 лева, показват експертни разчети на социалното министерство. Те бяха представени пред депутатите от социалната комисия, по време на обсъждането на законопроекта на "Атака" за увеличаване на минималното възнаграждение от 340 на 1400 лева.
Според експертите на социално ведомство, ако минималната заплата стане 1800 лева, близо 95 процента от работещите българи ще получават такова възнаграждение, а това би струвало на икономиката ни 28 милиарда лева.

Въпреки че всички народни представители се обявиха за по-високи доходи на българите, само един подкрепи законопроекта на "Атака", а останалите гласуваха с въздържал се.

Според законопроекта на "Атака" минималната заплата у нас трябва да се равнява на средната за Европейския съюз минимална работна заплата, което означава да стане 700 евро или 1400 лева. Депутатът Илиан Тодоров посочи като пример Великобритания, където минималното възнаграждение е 1400 евро, и го обвърза с производителността на труда.

"Ако в България един работник произвежда десет единици продукция, то Великобритания произвежда 20 единици. Тогава защо българският работник не получава наполовина от заплащането, което получава минимално британецът - точно 700 евро", каза Тодоров.

Експертна методика на социалното министерство показва, че минималната заплата у нас трябва да е още по-висока и да стигне 1800 лева, но това е невъзможно на този етап. В подкрепа на тази теза се обявиха депутати от ГЕРБ и БСП, но при гласуването вместо против законопроекта, всички гласуваха с въздържал се.