Бившият външен министър на ГЕРБ Румяна Желева, която изложи страната ни в европарламента в Брюксел през януари 2010 г., е станала доцент в Българската академия на науките. Новината за научния й пробив беше потвърдена лично от самата нея, както и от проф. Кръстьо Петков, който е неин рецензент.
Желева предизвика шумен скандал на изслушването си за еврокомисар с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи", след като бе уличена в конфликт на интереси и демонстрира солидни пропуски по география, пращайки страни като Грузия и Египет в Близкия изток и с желание за работа на терен в Аденския залив. Изслушването се превърна в международен скандал,
а дни по-късно тя оттегли кандидатурата си за еврокомисар и участието си като евродепутат. Още същия месец с благословията на ръководството на ГЕРБ Румяна Желева напусна всички постове в партията и се прибра в Бургас, където живее преди резкия партиен възход.

В следващите две години не се чу почти нищо за провалената еврокомисарка. До октомври 2012 г., когато въпреки грозния скандал с изслушването ГЕРБ предложи Румяна Желева за председателството на Европейската народна партия на 21-вия й конгрес. На гласуването българката се класира на предпоследно място и отпадна.

През 2013 г., Румяна Желева се е отдала на научна работа. В брой 53 на "Държавен вестник" от 18 юни 2013 г. е обявен конкурс за доцент по социология - секция "Общности и идентичности" в Българска академия на науките, на който дамата с титла от Магдебурския университет в Германия решава да участва. Жури от общо 7 български учени правят рецензии и становища за научните й постижения, пише "168 часа". Проф. Кръстьо Петков и колежката му проф. Таня Неделчева публикуват рецензии за научно-преподавателските постижения на Желева, а професорите Духомир Минев, Георги Найденов и доцентите Мариана Драганова, Румяна Стоилова и Максим Мизов - становища.