Украинският олигарх Дмитро Фирташ плати в Австрия определената гаранция от 125 милиона евро за освобождаването му, но трябва да изчака, докато властите проверят произхода на парите.

"Сума от 125 милиона евро постъпи вчера на сметката на Областния апелативен съд във Виена", съобщи съдът в комюнике. Отделът за борба с прането на пари във федералната криминална полиция е уведомен и ще провери произхода на парите, съобщи още съдът.

Австрийската полиция арестува Дмитро Фирташ в нощта на 12 срещу 13 март в рамките на разследване на ФБР. Той е подозиран в корупция и създаване на криминална организация. Австрийският съд започна процедура по екстрадирането му към САЩ. Окончателното решение за екстрадицията се очаква до няколко седмици.

Макар олигархът, който е близък до клана на сваления украински президент Виктор Янукович, да може да получи свободата си срещу заплащането на рекордната за Австрия гаранция от 125 милиона евро, той няма право да напуска австрийската територия.

Фирташ, който е 14-ят най-богат украинец според списание "Форбс", има състояние от 673 милиона долара (близо 500 милиона евро) благодарение на дейността си в газовия сектор чрез компанията Росукренерго, смесено дружество с руския газов гигант Газпром.