Днес продължава възстановяването на Централните софийски гробища съвместно между Столичната община и инициативата Гората.бг., съобщава на своята страница във Фейсбук столичният кмет Васил Терзиев.
Той припомня, че преди седмица Столичната община обяви началото на мащабна акция по почистване на гробищните паркове. Още в първите дни бяха извозени десетки камиони със стотици тонове отпадъци, само от пет декара площ. Остават над 2800 - толкова е площта на всички девет гробищни парка в София, посочва кметът.
Неговата амбиция е за една година да бъде възстановена средата на местата за покой, занемарявани по думите му в продължение на 30 години. Терзиев призовава доброволци и организации да се включат и заедно с усилията на новото ръководство на ОП “Гробищни паркове”.
Столичният кмет благодари на Никола Рахнев от инициативата Гората.бг, които са сред първите, отзовали се на апела на Столичната община.
"Ден след националния празник се събираме заедно - доброволци и екипи на общината, за да премахнем нежеланата растителност и на нейно място да засадим 300 люляка", посочва Терзиев. Той вярва, че заедно граждански организации, доброволци и община ще се справят много по-бързо за възстановяване на местата, на които отдаваме заслужена почит и уважение към починалите.