В рамките на визитата си в Катар днес, 4 март, министърът на отбраната Тодоров Тагарев участва в откриването на Осмото издание на Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“, на което са представени последните достижения и иновативни решения на световни компании от отбранителната индустрия в контекста на съвременните предизвикателства пред морската сигурност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Министър Тагарев е на посещение в Катар по покана на заместник министър-председателя и държавен министър на отбраната Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия. Визитата е по повод Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“ и на конференция за морска отбрана. В състава на българската делегация е и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. 
Развитието на взаимноизгодно и ползотворно сътрудничество в областта на отбраната беше във фокуса на разговорите на министър Тагарев и Халид бин Мухаммад ал-Атия. Срещата се проведе в първия ден от посещението в Доха, на 2 март, като продължение на установения конструктивен диалог и изградените отлични взаимоотношения между България и Катар.
Двамата министри обсъдиха възможностите за задълбочаване на взаимодействието във военната сфера и по-специално в областта на военно-техническото сътрудничество и военното образование и подготовка. Дискутирани бяха и актуални въпроси, свързани със сигурността в региона на Близкия Изток и света.
В Доха пред обучаеми от военната академия „The Joaan Bin Jassim Academy for Defence Studies“ министър Тагарев изнесе лекция на тема „Черноморска сигурност“. 
Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“ се провежда на всеки две години под патронажа на емира на Държавата Катар Н.В. шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. На площ от 35 000 кв.м. 200 компании от отбранителната индустрия от Катар, Турция, САЩ, Италия, Франция, Германия, Великобритания, Китай и др. представят най-съвременните иновации и технологии в областта на морската сигурност, включително военна техника и кораби, оборудвани със системи за отбрана, както и системи за киберсигурност, за управление, комуникации и наблюдение на морското пространство, за борба с морското пиратство и др.
БТА припомня, че министърът на отбраната Тодор Тагарев ръководи българската делегация на Срещата на високо ниво в Париж, Франция на 26 февруари, в която взеха участие петима президенти, седемнадесет министър-председатели, както и вицепремиери и министри, които водят национални делегации.