Имаме голям интерес от участие в партньорството, което вече е установено между Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария, за преноса на зелена енергия. Това каза пред български журналисти председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на официалното си посещение в Република Азербайджан. Той добави, че в Азербайджан предстои изграждането на огромна инфраструктура за генерация на електрическа енергия от вятър. Тя ще бъде офшорна, но и на брега.
По думите му амбициите са огромни – по около 150 гигавата във вода и на суша и преносът към Европа по тази инфраструктура, която ще се изражда от Азербайджан, Грузия и ще минава през Румъния. Ние имаме огромно желание и имаме подкрепата, която беше днес потвърдена, че ще участваме в това партньорство като заинтересована държава, каза Желязков и обясни, че това е ангажимент, който ще бъде възложен на министъра на енергетиката, за да бъде реализирана тази инициатива, както и за развитието по линия на Solidarity Ring (STRING) на развитието на нашата газопреносна инфраструктура, заедно с тази на Румъния, Унгария, Словакия.
Днес, 4 март, се навършват девет години от подписването на декларацията за стратегическо партньорство с Азербайджан, отбеляза Желязков.
Той добави, че от 2015 г. са се открили възможностите както за диверсификация на инфраструктурата за доставка и транзит на природен газ, така и за източника на природния газ. По думите му виждаме вече и самото практическо реализиране на всички проекти с интерконектора с Гърция и този със Сърбия. България се превърна в хъб и център за дистрибуция и транзит на природен газ, както в направлението Сърбия, Унгария, скоро вероятно и към Хърватска, която е изразила интерес за доставки на природен газ, така и в направлението Румъния, Молдова и Украйна, посочи Желязков.
Той добави, че България става изключително важен център за транзит на природен газ, което е в полза както на нашата газопреносна инфраструктура, така и на възможностите за доставка и диверсификация на това гориво.
Желязков обясни, че са говорили за възможностите на парламентарното ни сътрудничество. Подчертана била и значимостта на разширяването на диалога по линия на групите за приятелство. 
По-рано днес Росен Желязков посочи пред президента на Република Азербайджан Илхам Алиев възможностите на България да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север.