Приветстваме търсенето на трайно решение за установяването на мир между Азербайджан и Армения, като приветстваме и трите основни направления в тази посока, а именно подписването на траен и устойчив мир, делимитация и демаркация на границите, както и възстановяване на така важните комуникационни и транспортни коридори. Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков в началото на пленарните разговори между представителите на парламентите на България и Азербайджан.
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на официално посещение в Република Азербайджан днес. В състава й са народните представители от Групата за приятелство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС), председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид (ДПС) и депутатите Ангел Георгиев („Възраждане“), Драгомир Стойнев („БСП за България“ и член на Групата за приятелство) и Тошко Йорданов („Има такъв народ“).
Желязков отправи поздравление към събеседниците си за успешно проведените избори, както и за преизбирането на Алиев за президент за пореден мандат, което по думите му е гаранция за устойчивото възходящо развитие на Азербайджан. Хамид Хамид беше наблюдател на тези избори и сподели своите впечатления от тяхното демократично провеждане с пълна гаранция на зачитане вота на избирателите, добави председателят на Народното събрание.
Поздравявам ви с организирането и провеждането тази година на COP29 през месец ноември, което е гаранция за международното признание за Азербайджан в една толкова чувствителна за човечеството тема, а именно – климата, посочи Желязков и изрази готовност да участваме в подготвителните мероприятия за това.