Множество хора се събраха пред Паметника на свободата в Русе, за да отбележат националния празник на България - 3 март.
"Вече почти век и половина ние се събираме като общество и отдаваме почит на десетките хиляди мъже, които оставиха костите си за нашата свобода. Свободата и независимостта на България е наследство, но и огромна отговорност. Днес трябва да се замислим с какво ние ще прославим свободата и независимостта. И какво наследство ще оставим на поколенията след нас", каза кметът на Русе Пенчо Милков. 
Областният управител Данаил Ковачев заяви, че днес, когато свободата ни е пълна, всеобхватна и осезаема, трябва с гордост да заявим, че българското общество не страда от липсата на историческа памет и признателност. 
"Ние знаем и помним, че освобождението дойде с топовете и щиковете на руската императорска армия. Ако наистина искаме да предадем устрема към независимост, то е необходимо всеки ден да отстояваме правото си на свобода и така да възпитаваме и да даваме пример. Свободата не иска само празници, а ежедневни усилия, с които да се гарантира", заяви Ковачев. 
Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В церемонията участваха Почетната рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър.В края на тържеството бяха поднесени венци и цветя.
Празничната програма продължава в Доходното здание с концерт-спектакъла "Поклон и памет". В него участват изпълнители и състави от Общинския младежки дом, Общинския детски център за култура и изкуство и фолклорен танцов театър "Найден Киров".Клуб за народни танци "Родолюбец" кани всички русенци и гостите на града да се хванат на най-дългото хоро в Парка на младежта, а актьорите от Русенския театър ще представят тази вечер спектакъла "Епопея на забравените" - по Иван Вазов.