Между 16 и 27 юни 2024 г. в София е третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи „ХЕЛИОС“ (абревиатура на хореографска експериментална лаборатория и иновативна образователна сцена). Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ отново ще бъде домакин на проекта, който има за цел да култивира новата генерация съвременни български хореографи, посочват организаторите.
Ще участват седем хореографи, които ще бъдат избрани от журито на проекта. Кандидатури за участие се приемат до 29 март.
„ХЕЛИОС“ се провежда в семинарен формат с всекидневни занимания. Програмата включва лекции по теория на хореографията, творческа лаборатория с импровизация, експериментиране и композиция на танца, представяне на движенческия материал, генериран ежедневно, дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства.
В последния ден, 27 юни, пред публика ще бъдат представени кратките експериментални творби, създадени по време на творческата лаборатория. 
До момента в „ХЕЛИОС“ са участвали 14 хореографи и близо 50 танцьори. Водещ на творческата лаборатория е българският хореограф Владимир Ангелов, който от години живее и работи в САЩ. Той е сред създателите и главен директор на Международна организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон. През годините е създал съвременни балетни постановки с трупи от САЩ, Канада, Филипините, Мексико, Финландия, Япония. В края на миналата година издаде книгата „Ти, хореографът”.
/ДД